Europsky parlament
PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament si pripomenul tridsiate výročie pádu Berlínskeho múru

Počas plenárneho zasadnutia v stredu 13. decembra si poslanci v pléne slávnostne pripomenuli tridsať rokov od pádu Berlínskeho múru.

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a predseda nemeckého Spolkového snemu Wolfgang Schäuble vzdali hold statočnosti a odhodlanosti nemeckých občanov, ktorí získali nezávislosť, keď múr padol v roku 1989. Varovali však pred tým, že ťažko nadobudnuté hodnoty slobody a demokracie môžeme stratiť a vyzvali na jednotu a spoluprácu v rámci EÚ.

Berlínsky múr oddeľoval Východný a Západný Berlín od roku 1961. Jeho pád 9. novembra 1989 pomohol zjednotiť Európu a odštartoval novú éru slobody pre milióny Európanov. Predseda Sassoli varoval, že princípy, na ktorých stojí európska demokracia, nie sú nezvratné. Musíme ich chrániť pred vonkajšími i vnútornými hrozbami, ako je napríklad návrat antisemitizmu, xenofóbia, rasizmus a nacionalizmus.

„Ak si chceme naozaj uctiť to, čo sa stalo tej noci v Berlíne, keď padol tento múr, tak musíme proti týmto hrozbám musíme bojovať jednotne a s odhodlaním,“ uviedol. „Som presvedčený, že toto je boj, ktorý môžeme vyhrať iba vtedy, ak budeme držať spolu,“ dodal.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Predseda Spolkového snemu Wolfgang Schäuble označil pád Berlínskeho múru a odstránenie železnej opony za „udalosť, ktorá v našich dejinách nemá obdobu“.

„Musíme si byť vedomí toho, čo je možné, keď ľudia na niečom pracujú spoločne. Najmä v parlamente, ktorý slúži politickým účelom, ale ktorý musí vždy bojovať za spoločné dobro a blaho všetkých,“ vyhlásil.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices