Bienkowska
Komisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a MSP Elżbieta Bieńkowska. PHOTO: © European Union.

Nový internetový portál uľahčí dodržiavanie nariadenia EÚ o zodpovednom získavaní nerastných surovín

Európska komisia spúšťa Due Diligence Ready!, internetový portál, ktorý bude podnikom poskytovať usmernenie o tom, ako si overiť zdroje kovov a nerastných surovín, ktoré sa dostávajú do ich dodávateľských reťazcov – tzv. postupy náležitej starostlivosti. To im pomôže garantovať, že pri využívaní surovín nedošlo k vykorisťovaniu ľudí. Zároveň zlepší transparentnosť a zodpovednosť naprieč ich hodnotovými reťazcami.

Komisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a MSP Elżbieta Bieńkowska povedala: „Dopyt na trhu po zodpovedne získaných surovinách v súčasnosti rastie. Tieto materiály sú nevyhnutné pre nové odvetvia podnikania a čisté technológie, akými sú napríklad vysokovýkonné batérie. Podniky by mali zabezpečiť, aby každý jeden krok, ktorý v hodnotovom reťazci podniknú, bol vykonaný transparentne, zodpovedne a udržateľne. Preto vítam spustenie Due Diligence Ready!, ktoré pomôže podnikom prijímať informovanejšie rozhodnutia.“

Due Diligence Ready! pomôže podnikom:

  • Zvýšiť ich schopnosť uplatňovať náležitú starostlivosť vo vzťahu k dovážaným nerastným surovinám: portál bude poskytovať podnikom informácie a odbornú prípravu na vykonávanie postupov náležitej starostlivosti. Nástroj je určený predovšetkým malým a stredným podnikom, odporúča sa využívať všetkým podnikom, ktoré majú vo svojom dodávateľskom reťazci nerasty a kovy.
  • Uľahčiť dodržiavanie nariadenia EÚ o zodpovednom získavaní nerastných surovín (tzv. nariadenie o nerastných surovinách z konfliktných oblastí): portál bude poskytovať usmernenia týkajúce sa zodpovedného získavania kovov a nerastných surovín, a to najmä cínu, tantalu, volfrámu a zlata. Tieto kovy a nerasty sa používajú na výrobu každodenných výrobkov, ako sú mobilné telefóny, automobily a šperky. Portál pomôže spoločnostiam dosahovať súlad s nariadením EÚ o zodpovednom získavaní nerastných surovín, ktorým sa stanovujú požiadavky na náležitú starostlivosť kladené na spoločnosti z EÚ, ktoré takéto kovy a nerasty dovážajú.
  • Reagovať na rastúci dopyt po zodpovedne získaných nerastných surovinách na trhuDue Diligence Ready! zlepší transparentnosť v rámci celého hodnotového reťazca, čím pomôže podnikom reagovať na rastúce povedomie o udržateľných výrobkoch a službách a na dopyt po nich a prispeje k pozitívnemu vývoju v odvetví nerastov a kovov.
Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Kontext

Zdroje nerastných surovín predstavujú veľký potenciál pre naše hospodárstvo, najmä pre strategické oblasti podnikania, ako napríklad batérie, vysokovýkonná výpočtová technika alebo mikroelektronika. Keď sa však ťažia v oblastiach zasiahnutých konfliktom alebo vo vysokorizikových oblastiach, môžu prispieť k pokračovaniu násilných stretov a porušovaniu ľudských práv. Toto vyvoláva znepokojenie medzi zákazníkmi, dodávateľmi, regulačnými orgánmi, investormi, mimovládnymi organizáciami a obyvateľmi, ktorí čoraz viac žiadajú, aby spoločnosti (vrátane malých a stredných podnikov) preukazovali, že nerasty a kovy, ktoré sa dostávajú do ich dodávateľských reťazcov, neprispeli k činnostiam, ktoré škodia ľuďom.

EÚ v máji 2017 s cieľom vyriešiť tieto problémy prijala nové nariadenie EÚ o zodpovednom získavaní nerastných surovín (niekedy označované aj ako „nariadenie o nerastných surovinách z konfliktných oblastí“). Tieto nové pravidlá zaistia, aby sa nerastné suroviny používané v európskom priemysle získavali zodpovedne, vďaka čomu sa viac príjmy nebudú dostávať do rúk skupín rebelov a podnecovať konflikty a teror. Nariadenie podporuje takisto rozvoj miestnych komunít a podnikov. Tieto pravidlá sa budú od 1. januára 2021 vzťahovať až na 95 % dovozu. Komisia a členské štáty medzitým budú vyvíjať úsilie v snahe zaistiť, aby sa zaviedli potrebné štruktúry na zabezpečenie implementácie v celej EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices