Leyen
Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union-EP.

Nová Európska komisia Ursuly von der Leyen. Aká bude?

V novej Európskej komisii je viac žien ako v tých predošlých a jej členovia majú bohaté politické skúsenosti. Prinášame vám krátky prehľad.

V novej Európskej komisii, ktorú Európsky parlament schválil 27. novembra, je oveľa viac žien ako doteraz. Zatiaľ čo v Junckerovej komisii bolo 9 žien, v Leyenovej ich bude 12. Bude to po prvýkrát, čo európsku exekutívu povedie žena. Ursula von der Leyen bola do tejto pozície zvolená v júli a dala si záležať na tom, aby jej kolégium bolo rodovo vyvážené.

Väčšina nových eurokomisárov v minulosti pôsobila ako ministri vo svojich národných vládach. Deväť z nich sú bývalí europoslanci.

Najmladším členom komisie je Litovec Virginijus Sinkevičius, ktorý má len 29 rokov. Na starosti bude mať rezort životného prostredia, rybolovu a oceánov. Najstarší je bývalý predseda Európskeho parlamentu, 72-ročný Španiel Josep Borrell. V novej komisii bude Vysokým predstaviteľom Únie pre zahraničnú politiku a bezpečnostné veci. Tento post doteraz zastávala Federica Mogherini.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Všetkých komisárov preverili výbory Európskeho parlamentu počas verejných trojhodinových vypočutí. Poslanci počas nich zisťovali, či sú daní kandidáti vhodní na pozície, ktoré im Ursula von der Leyen pridelila a či budú ochotní konať v prospech občanov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices