lajcak obse
Zasadnutie Ministerskej rady OBSE. Foto: MZVaEZ SR.

Slovensko symbolicky odovzdalo predsedníctvo v OBSE

V Bratislave sa skončilo dvojdňové zasadnutie 26. Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V jej závere Slovensko symbolicky odovzdalo predsednícku štafetu Albánsku, ktoré sa do čela organizácie postaví od januára 2020 na obdobie jedného roka. 

„Ak niečo funguje, nepotrebujeme to opravovať,“ začal svoj záverečný príhovor minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý je v roku 2019 úradujúcim predsedom organizácie. Princípy, na ktorých pred takmer 45 rokmi OBSE vznikla, sú podľa jeho slov platné dodnes. „Máme všetko, čo potrebujeme: misie s jedinečnými kapacitami, celý rad funkčných nástrojov, ktoré vznikli za roky našej činnosti a tiež komplexný prístup k bezpečnosti. Čo nám však chýba, je tak často spomínaná politická vôľa. Bez nej sa budeme stále točiť v kruhu,“ dodal minister v odkaze na Bratislavskú výzvu, ktorou apeloval na účastníkov Ministerskej rady. Práve v nej zdôraznil, že je potrebné o multilateralizme nielen hovoriť, ale ho aj reálne napĺňať. K výzve sa prihlásila väčšina účastníckych štátov. „Naše princípy musíme uviesť do praxe. Verím, že ak tak urobíme, o rok v Tirane uvidíme ešte lepšie výsledky,“ uzavrel slovenský minister.

Ministerská rada OBSE v Bratislave, na ktorú pricestovalo vyše 1600 delegátov z 57 účastníckych a 11 partnerských štátov OBSE bola platformou na bilanciu nášho predsedníckeho roka. Ako povedal M. Lajčák na záverečnej tlačovej konferencii za účasti generálneho tajomníka OBSE Thomasa Gremingera a albánskeho premiéra Ediho Ramu, nebol to ľahký predsednícky rok a ani samotné predsedníctvo nebolo jednoduché. „Z našej strany to bola najmä snaha o posilnenie prepojenia medzi politickými procesmi a ich dosahom na ľudí,“ dodal. Práve ľudia boli spolu s dialógom a stabilitou jednou z trojice predsedníckych priorít. Vrcholom predsedníckych aktivít boli podľa slov ministra aktivity na Ukrajine. Tam začal a zároveň ukončil sériu svojich ciest do regiónov OBSE. Konkrétnymi výstupmi samotného dvojdňového stretnutia v Bratislave bolo vymenovanie nástupkyne špeciálneho predstaviteľa pre Ukrajinu Martina Sajdika, ktorého vo funkcii nahradí diplomatka Heidi Grau zo Švajčiarska. Ďalším je voľba predsedníckych krajín OBSE na nasledujúce dva roky po Albánsku, a síce v roku 2021 Švédsko a v roku 2022 to bude Poľsko.

Po skončení zasadnutia minister Lajčák slávnostne ocenil štyri slovenské osobnosti a jednu mimovládnu organizáciu. Odovzdal im striebornú plaketu za ich významnú angažovanosť v priestore OBSE a aktívny príspevok k plneniu priorít slovenského predsedníctva v organizácii. Medzi ocenenými boli Alexander Duleba (za dlhodobú angažovanosť v slovensko-ukrajinských vzťahoch), Rastislav Kužel (za dlhodobý expertný prínos a napĺňanie mandátu OBSE v oblasti pozorovania volieb), Jana Kobzová (za aktívne presadzovanie priorít OBSE na Ukrajine), Tomáš Forró (za autentické priblíženie života ľudí na konfliktom zasiahnutej Ukrajine širokej slovenskej verejnosti) a mimovládna organizácia Človek v ohrození (za poskytovanie humanitárnej pomoci ľuďom, ktorí trpia dôsledkami vojen).

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Aj posledný deň Ministerskej rady šéf slovenskej diplomacie a úradujúci predseda OBSE absolvoval sériu bilaterálnych rokovaní. S moldavským rezortným partnerom Aureliu Ciocoiom sa venoval predovšetkým otázke podnesterského konfliktu. Diskusia nadväzovala na októbrové rokovania o urovnaní konfliktu v Podnestersku v takzvanom formáte 5+2, ktoré sa uskutočnili na pôde rezortu zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. M. Lajčák pripomenul dôležitosť implementácie Asociačnej dohody Moldavska s Európskou úniou. O vzťahoch medzi EÚ a Moldavskom minister Lajčák diskutoval aj s vedúcim Delegácie EÚ v Kišiňove Petrom Michalkom. Pri rokovaniach so šéfom slovenskej diplomacie arménsky minister zahraničných vecí Zohrab Mnatsakanyan ocenil prácu slovenského predsedníctva v OBSE z pohľadu menších krajín, ako je práve Arménsko. Pri rozhovoroch s gruzínskym partnerom Davidom Zalkalianim okrem iných tém zaznela slovenská podpora priorít gruzínskeho predsedníctva vo Výbore ministrov Rady Európy. Na rokovaniach s úradujúcim afganským ministrom zahraničných vecí Idrísom Zamanom M. Lajčák vyjadril pokračujúcu podporu Slovenska v transformačnom procese tejto krajiny a zdôraznil dlhotrvajúci záväzok pre ďalšiu angažovanosť OBSE v Afganistane. S mongolským ministrom zahraničných vecí Damdinom Tsongtbaatarom šéf slovenskej diplomacie poukázal na pokračujúci záujem posilnenia ekonomickej spolupráce a rokovania s andorrskou rezortnou partnerkou Maria Ubacht Font sa sústredili na dôležitosť efektívneho multilateralizmu.  V rámci Ministerskej rady sa M. Lajčák stretol aj s so zástupcom generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov Miroslavom Jenčom, kde sa hlavné témy rozhovoru sústredili na hlavné výzvy, ktoré pred OSN v súčasnosti stoja.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices