SBOP
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pakt o civilnej spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike: Rada prijala závery

Rada prijala závery o pakte o civilnej spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike (SBOP), v ktorých opätovne potvrdila svoje odhodlanie zvýšiť spôsobilosť, efektívnosť, flexibilitu a reakcieschopnosť civilnej SBOP, ako aj zlepšiť jej prepojenie.

V záveroch sa poukazuje na významný príspevok civilných misií SBOP k medzinárodnému mieru a stabilite, ktoré sú zásadnou súčasťou integrovaného prístupu EÚ k vonkajším konfliktom a krízam. Okrem toho sa v nich zdôrazňuje, že je potrebné posilniť úlohu a schopnosť EÚ pôsobiť ako garant bezpečnosti prostredníctvom SBOP.

V nadväznosti na prvú výročnú konferenciu o preskúmaní, ktorá sa konala 14. novembra 2019 v Bruseli, Rada uvítala celkový pozitívny pokrok, ktorý sa dosiahol v priebehu minulého roka, ako aj pevný záväzok všetkých zainteresovaných strán, že v súvislosti s paktom splnia všetky svoje povinnosti.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Rada schválila body identifikované na výročnej konferencii o preskúmaní, ktorých cieľom je prispieť k celkovému vykonávaniu paktu a zároveň zabezpečiť prepojenie medzi jeho rôznymi oblasťami. Ich cieľom je aj podporovať úzku spoluprácu s príslušnými partnermi na individuálnom základe.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices