volby
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Parlamentné voľby 2020 sa blížia. Takto môžete odvoliť aj zo zahraničia

BRATISLAVA / Termín parlamentných volieb na Slovensku sa nezadržateľne blíži. V tejto chvíli ale najmä pre Slovákov, žijúcich v zahraničí. Ak sa aj oni chcú zapojiť do volieb, musia čo najskôr požiadať o hlasovací lístok. A čas sa im veľmi kráti.

„Záleží nám na tom, ako a hlavne kým je naša krajina spravovaná. Preto možnosť voliť nepovažujeme len za právo ale aj za povinnosť,“ takto v krátkom videu vyjadruje svoj občiansky postoj Slovenka Boba Markovič Balúchová, Slovenka žijúca na Novom Zélande so svojim manželom a dcérkou. Tak ako vždy aj tentoraz sa chce zúčastniť volieb. A to aj napriek tomu, že sa nachádza na opačnom konci sveta.  „Neradi by sme zažili situáciu, o pár rokov, keď sa vrátime domov na Slovensko, že nám bude naša dcéra vyčítať ľahostajnosť,“ povedala.

Tak ako Slovenka Boba, rovnako aj ostatní Slováci žijúci v zahraničí majú možnosť hlasovaním ovplyvniť voľby u nás. Stačí o to požiadať. Buď elektronickým mailom alebo klasickou poštou. Dôležitá je správna adresa, kam svoje žiadosti posielať. „Ak nemajú trvalý pobyt na území SR, tak zasielajú svoju žiadosť Ministerstvu vnútra SR. V prípade, že majú trvalý pobyt na území SR, žiadajú o voľbu poštou obec ich trvalého pobytu,“ informovala Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR.

Ako voliť

Elektronickú podobu žiadosti o volebný lístok zo zahraničia je možné požiadať aj prostredníctvom formulára v jednoduchej počítačovej aplikácii platformy Slovensko Digital. Urobili tak už stovky Slovákov z rôznych kútov sveta. „Najväčší záujem je samozrejme z Čiech. Potom Anglicko, Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko,“ informoval Ján Suchal, Slovensko Digital. Okrem toho aj z exotických krajín ako Spojené Arabské Emiráty, Thajsko, Japonsko, či Island. Všetci ktorí by mali záujem voliť sa však už musia poponáhľať. Termín konca doručenia žiadosti o volebný lístok sa nezadržateľne blíži. „Najneskôr do 10. januára do polnoci, pokiaľ ide o mailové zasielanie elektronicky, alebo v priebehu 10. januára, ak sa to zasiela klasickou poštou,“ upozornila Chmelová, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Zahraničným Slovákom následne posielajú obálky s hlasovacím lístkom, a sprievodným listom s inštrukciami, ako hlasovať. Ani s jeho vyplnením by Slováci – voliči nemali dlho otáľať. Zatiaľ čo žiadosť o lístok je možné vybaviť elektronicky, samotná voľba zo zahraničia vo všeľudovom hlasovaní je možná výhradne poštou. „Volič ak chce, aby jeho hlas bol započítaný, mal by hlasovací lístok upraviť a poslať okamžite späť. Musí byť doručený buď na MV SR alebo príslušnej obci, najneskôr posledný pracovný deň pred konaním volieb. To je 28. februára,“ dodala Chmelová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices