peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Zamestnanosť, mzdy aj hypotéky. Čo nás čaká v novom roku?

BRATISLAVA / Rastúca zamestnanosť, vyššie mzdy a stavebný boom. Našej ekonomike sa v tomto roku celkom darilo. Aj keď predpovede boli ešte optimistickejšie. Čo nás čaká a neminie v budúcom roku? Bude lepšie či horšie?

Nielen v bežnom živote, ale aj v ekonomike platí, že raz si hore a raz dole. Tá naša sa začala postupným zostupom, čo pocítia aj domáce rozpočty. Hlbšie do vrecka budeme musieť načrieť napríklad pri rôznych finančných operáciách. Viaceré banky totiž opäť siahnu po zmene poplatkov.

Jedným z dôvodov úpravy sadzobníkov bude zdvojnásobenie bankového odvodu. Priplatíme si aj za služby, ktorých ceny rozhodne nebudú klesať. „Naopak, budú naďalej rásť, či už s potravinami, ale aj zdravotníctvo a predovšetkým bývanie,“ vraví analytik Tomáš Daňhel.

Ceny bytov by mali stále mierne rásť, no záujem o lacné hypotéky bude stále vysoký. „Tam je skôr predpoklad, že úrokové sadzby zotrvajú na historicky najnižších úrovniach,“ hovorí riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

Spoliehať sa naďalej na prebytok pracovných ponúk a rýchlo rastúce platy sa nedá donekonečna. „Nebudeme mať v najbližšom roku, dvoch, troch tie 6-8 % rasty napríklad miezd, ale bude to o niečo miernejšie,“ vysvetľuje ekonomický analytik Martin Vlachynský. „Dobre sme sa už mali, dobre sa máme aj teraz, nemôže to však pokračovať večne,“ zhodnotil Daňhel.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Aj preto treba myslieť na zadné vrátka a čosi si odložiť na horšie časy. Na bežných účtoch, kde stále držíme miliardy eur, to však nepôjde. „Ak by sme do banky vložili tisíc eur a tie by neboli úročené žiadnou sadzbou a na druhej strane inflácia by bola 3 %, tak o 20 rokov by z toho vkladu zostala polovica,“ poukazuje Ovčarik.

O niečo veselší budú podnikatelia, ktorým v budúcom roku klesne daň z príjmov na 15 %. Prekvapením by bolo zvýšenie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou, s čím sa však veľmi rátať nedá. Naopak, ďalšie tlačenie nekrytých peňazí do obehu môže spôsobiť nemalé problémy.

„Aby sme odstránili riziko recesie alebo krízy, na to máme veľmi málo prostriedkov,“ dodal predseda SOPK Peter Mihók. Obsah našej peňaženky preto bude v mnohom závisieť od toho, čo sa stane za našimi hranicami.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices