Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Lucia Ď. Nicholsonová: Prístup k sociálne odkázaným je diskriminačný a nehumánny, nenechajme to tak

Poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová sa dnes obrátila listom na predsedu vlády Petra Pellegriniho a ministra práce Jána Richtera. Píše im v mene slovenských občanov odkázaných na pomoc inej  fyzickej osoby a na sociálnu službu. Ide o tých slovenských občanov, ktorí majú trvalý pobyt v Českej republike, a ktorým tak Česká republika ako aj Slovenská republika odmietajú poskytnúť príspevok na péči/príspevok na poskytovanie sociálnej služby. „Títo už tak ťažko skúšaní ľudia tak majú prakticky znemožnený prístup k sociálnej službe, bez ktorej nemôžu byť,“ vysvetlila Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Odkázaní slovenskí občania a ich príbuzní upozorňujú na tento diskriminačný prístup príslušné ministerstvá  v oboch krajinách  už niekoľko rokov. Zástupcovia týchto ministerstiev sa opakovane stretli na  viacerých rokovaniach, ale napriek sľubom problém dodnes nevyriešili.

Lucia Ďuriš Nicholsonová v liste ministrovi píše: „Pán minister, za uplynulé volebné obdobie boli Vašou vládou a následne aj parlamentom prijaté viaceré legislatívne zmeny  zákonov, ktoré sa predmetnej problematiky týkajú a napriek tomu ste neprijali žiadnu legislatívnu zmenu, ktorá by predmetný problém po dohode s českou stranou riešila.“ Jediné, čoho sa odkázaní občania opakovane dočkali, sú záporné odpovede.

„Uvedomujete si, že ide o ľudí, ktorých výška  dôchodku neumožňuje zaplatiť si sociálnu službu z vlastných prostriedkov? Ako sa teda k sociálnej službe, na ktorú sú odkázaní, a na ktorú majú nárok, majú dostať?“, pýta sa ministra Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

Podľa nej tento prístup možno označiť za neetický, nehumánny a diskriminačný, porušujúci právo občanov na slobodu pohybu v EÚ. Ďalším efektom je rozdelenie mnohých zmiešaných rodín, pretože niektorí  občania SR sú  nútení vrátiť sa na Slovensko a žiť tu bez svojich príbuzných. Vo väčšine prípadov sa jedná o občanov s ťažkým zdravotným postihnutím a o seniorov v pokročilom veku a v prípade zdĺhavých hľadaní riešenia, napr. aj  súdnou cestou, sa potrebnej pomoci mnohí už ani nedočkajú.

Lucia Ďuriš Nicholsonová už sama podnikla viaceré kroky v rámci svojej pozície v Európskom parlamente, obrátila sa aj na Európsku komisiu a bude v tom pokračovať.

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices