armada, vojaci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Vojaci NATO, vrátane tých slovenských, zostávajú v Iraku. Na Slovensku sa zatiaľ rozpútala menšia politická búrka

BRATISLAVA / V súvislosti so siedmimi slovenskými vojakmi v Iraku, ktorí v rámci operácie NATO poskytujú výcvik irackej armáde, sa tu doma rozpútala menšia politická búrka. Predseda parlamentu voči premiérovi použil urážlivé slová a dožadoval sa okamžitého stiahnutia slovenských vojakov z Iraku. Slovensko však nemôže svojvoľne stiahnuť vojakov, ktorí sú súčasťou medzinárodnej vojenskej operácie. Zástupcovia NATO preto v Bruseli rokovali o tom, čo sa má ďalej diať v Iraku.

Rokovania vojenského výboru NATO v Bruseli sa už skončili. Situácia sa zatiaľ nemení, vojaci NATO, vrátane tých slovenských, zostávajú v Iraku. „Momentálne sme prerušili výcvik v teréne a robíme všetky potrebné opatrenia na ochranu našich ľudí,“ vyhlásil Jens Stoltenberg, generálny tajomník NATO.

„Tak, ako ministerstvo obrany včera deklarovalo, rezort obrany bude rešpektovať kolektívne rozhodnutie spojencov. O ďalšom postupe budeme bližšie informovať po podrobnom oboznámení sa so závermi Severoatlantickej rady,“ informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

„SR má svojich vojakov v rámci operácie NATO, kde realizuje výcvik irackých vojakov, to znamená, nerobí tam operácie bojového charakteru, ale naopak, snažia sa naši vycvičiť Iračanov tak, aby si mohli zodpovedať za vlastnú bezpečnosť a obranu v krajine,“ uviedol bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

O sťahovaní vojakoch z medzinárodnej operácie teda nie je reč. „Tí vojaci sú profesionáli, ktorí si profesionálne vykonávajú svoju robotu. Ako by vyzerali aj medzi svojimi kamarátmi, medzi svojimi bratmi v operácii z iných krajín, keby zrazu si zbalili veci a odišli nezodpovedne preč. Sami to nechcú,“ dodal Naď.

Slovenské ministerstvo obrany je v pravidelnom kontakte s našimi vojakmi v Iraku. „Nateraz je situácia stabilizovaná a naši vojaci sú v poriadku. Zároveň však zdôrazňujeme, že situáciu aj naďalej nepretržite monitorujeme a v prípade zmeny vývoja sme pripravení bezodkladne konať,“ doplnila Capáková.

Slovenské úrady momentálne nemajú vedomosti o tom, že by sa v Iraku okrem našich vojakov nachádzali ďalší občania Slovenskej republiky. A pokiaľ tam nejakí sú, odporúčanie je jednoznačné: „V súvislosti s Irackou republikou je stále v platnosti stupeň cestovného odporúčania č. 4: „Odporúčanie opustiť krajinu“. Konzulárnu asistenciu občanom SR poskytuje, v rámci existujúcich limitovaných možností zastupiteľský úrad SR v Bejrúte. Honorárny konzulát SR v Erbile momentálne nie je v prevádzke,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva zahraničných vecí.

„Veľvyslanci členských krajín Severoatlantickej aliancie jednomyseľne konštatovali,  že všetci príslušníci výcvikovej misie v Iraku sú v bezpečí, v prípade potreby sú pripravené evakuácie na bezpečnejšie základne alebo do okolitých bezpečných krajín. Prebieha úzka koordinácia s irackou vládou, momentálne je dohodnuté prerušenie výcvikových aktivít. Slovenský veľvyslanec na základe inštrukcie predsedu vlády SR požiadal o úzke konzultácie so spojencami a s irackou vládou, ktorá by sa mala v najbližších dňoch vyjadriť k spolupráci s NATO pri výcviku irackých ozbrojených síl,“ píše sa vo vyjadrení Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Napätie na Blízkom východe nepoľavuje

Irán vystrojil veľkolepý pohreb generálovi Soleimanimu, ktorý bol usmrtený pri útoku amerického dronu v Bagdade. Centrum Teheránu zaplnili davy ľudí, ktorí skandovali „Smrť Amerike“! Smútočné obrady za zabitého generála sa konali aj v ďalších mestách.

Iránsky ľud dal posledné zbohom svojmu milovanému generálovi. Toho minulý týždeň prikázal zlikvidovať prezident Trump za to, že rozdúchaval proti-americké vášne v arabskom svete. Rozlúčka so Soleimanim pripomínala veľkolepé divadlo. Vedľa najvyššieho duchovného Chameneího stáli prezident Hasan Rúhání, nový veliteľ jednotiek Kuds a ďalší vysoko postavení predstavitelia islamskej republiky. Samotný Chameneí neudržal slzy počas tradičnej moslimskej modlitby za mŕtvych.

Smrť obľúbeného politika vnímajú skrz prizmu mučeníka

Už od rána desaťtisícové davy zaplnili ulice iránskej metropoly. Smútiaci niesli plagáty so Soleimaniho portrétom a červené šíitské vlajky, ktoré symbolizujú krv niekoho, kto bol zabitý neprávom a volajú po pomste. Na pohrebe vystúpila aj dcéra zabitého veliteľa elitných iránskych jednotiek Zeinab Soleimani. Americkému prezidentovi adresovala drsný odkaz. „Šialený Trump, nemysli si, že po mučeníckej smrti môjho otca sa všetko skončilo. Rodiny amerických vojakov na Blízkom východe budú tráviť svoje dni čakaním na smrť svojich detí,“ odkázala.

Dcéra bývalého šéfa jednotiek Kuds a druhého najmocnejšieho muža v krajine zároveň prorokovala Spojeným štátom temnú budúcnosť. Nástupca Soleimaniho už skôr vyhlásil, že jeho cieľom je vytlačiť americké jednotky z regiónu a pohrozil vojenskou akciou. Na vyhrážky už reagoval aj prezident Trump. Povedal, že zvažuje útok na vybrané iránske kultúrne lokality, ak by Iránci v odvete za smrť generála zabili nejakých amerických občanov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices