ukrajinske lietadlo
Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Ukrajinské lietadlo sa zrútilo v Teheráne. Zo 176 ľudí nikto neprežil

TEHERÁN / Najmenej 170 ľudí zahynulo pri nehode ukrajinského lietadla, ktorý sa zrútil krátko po štarte z teheránskeho letiska. Iránska štátna televízia informovala, že všetci ľudia na palube sú mŕtvi. Agentúra Reuters píše o 176 obetiach, z ktorých 167 je cestujúcich a deväť členov posádky. Iránske úrady tvrdia, že príčinou nešťastia bola technická porucha. Smrť všetkých ľudí v lietadle potvrdila podľa predbežných informácií aj Ukrajina.

Podľa iránskeho úradu pre letectvo stroj havaroval pravdepodobne kvôli technickým problémom. Agentúra DPA poznamenala, že nie je jasné, ako úrady tak skoro po zrútení stroja dospeli k záveru, že je príčinou technická porucha. Havarovaným lietadlom je podľa doterajších informácií Boeing 737-800.

Médiá špekulovali o možnej súvislosti nešťastí s eskaláciou napätia medzi Iránom a Spojenými štátmi. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v utorok zakázal americkým leteckým spoločnostiam operovať vo vzdušnom priestore nad Irakom, Iránom, Ománským zálivom a Perzským zálivom. Úrad tak urobil po tom, čo Irán v noci na dnes raketami zaútočil na irackej základne s americkými a ďalšími koaličnými vojakmi.

Smrť všetkých ľudí na palube stroja ukrajinských aeroliniek UIA potvrdil základe predbežných zistení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Úprimnú sústrasť príbuzným a priateľom všetkých pasažierov a posádky,“ uviedol podľa agentúry Unian. Dodal, že ukrajinský zastupiteľský úrad v Teheráne zisťuje informácie o okolnostiach tragédie a snaží sa získať zoznam cestujúcich. Na mieste nešťastia je ukrajinský konzul.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Ruské médiá informovala, že stroj najväčších ukrajinských aeroliniek UIA bol na ceste z Teheránu do Kyjeva a zrútil sa krátko po štarte.

Podľa šéfa iránskych záchranárov lietadlo po zrútení horelo, a preto nebolo možné pristúpiť k záchranným prácam. Na mieste pritom bolo najmenej 22 sanitiek, štyri záchranárske autobusy aj vrtuľník.

Hovorca spoločnosti Boeing Michael Friedman agentúre AP povedal, že firma o správach z Iránu vie a zháňa ďalšie informácie. Boeing, podobne ako iní výrobcovia lietadiel, v podobných prípadoch asistuje pri vyšetrovaní. V tomto prípade by však pomôcť mohla brániť americká politika sankcií voči Iránu. Tá bola vyhlásená po tom, čo administratíva prezidenta Donalda Trumpa v roku 2018 jednostranne odstúpila od jadrovej dohody s Iránom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices