Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Martin Hojsík: Ročne sa zo Slovenska vyvezie 100 000 šteniat, problémom je ilegálny obchod

Výbor Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín prijal v utorok rezolúciu vyžadujúcu zakročenie proti nelegálnemu obchodovaniu s domácimi zvieratami. Ilegálny obchod so zvieratami ohrozuje nielen zdravie a životy zvierat, ale aj zdravie ľudí. Ročne sa zo Slovenska vyvezie zhruba 100 000 šteniat, čo z nás robia jedného z najväčších exportérov v Európe. Európsky poslanec Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska bol jedným z predkladateľov tejto rezolúcie.

“Ilegálny obchod s domácimi zvieratami je neakceptovateľný, či už kvôli nehumánnym podmienkam, za akých sa zvieratá prepravujú, ale aj z hľadiska ochrany zdravia ľudí. Tomuto problému som sa intenzívne venoval už počas môjho pôsobenia vo Four Paws a hodlám v tom pokračovať aj ako poslanec Európskeho parlamentu,” uviedol progresívny europoslanec Hojsík.

Rezolúcia žiada viacero konkrétnych opatrení na boj s nelegálnym obchodovaním. Okrem iného vyzýva Európsku komisiu, aby vytvorila systém celoeurópskeho povinného systému identifikácie a registrácie psov a mačiek, a zároveň požaduje, aby sa posilnila vymáhateľnosť zákonov a sprísnili sankcie pre tých, ktorí budú dohodnuté pravidlá porušovať.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

“Ilegálny obchod so zvieratami nespôsobuje problémy len ohľadom verejného zdravia. Tento obchod je, bohužiaľ, častokrát zdrojom príjmov pre medzinárodné zločinecké skupiny. Znakom, že táto téma naberá na dôležitosti, je aj to, že pri hlasovaní vo výbore bol tento návrh podporený 66 poslancami, pričom nikto nehlasoval proti. To mi dodáva nádej, že boj proti nelegálnemu obchodovaniu s domácimi zvieratami dokážeme dotiahnuť do úspešného konca,” doplnil progresívec Hojsík.

Rezolúcia teraz poputuje z výboru do pléna Európskeho parlamentu, kde o nej bude hlasovať na februárovej schôdzi v Štrasburgu.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: To je neskutočná hanba pre Slovensko!

To je neskutočná hanba pre Slovensko! Namiesto práce robia nezaradení poslanci v Európskom parlamente doslova …

Consent choices