mladi ludia, cestovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ďalších 20 000 mladých ľudí dostane možnosť vydať sa na nezabudnuteľnú cestu po Európe

V rámci štvrtého a posledného kola iniciatívy DiscoverEU, do ktorého sa z celej Európy prihlásilo okolo 75 000 mladých ľudí vo veku 18 rokov, dostane svoj cestovný poukaz asi 20 000 z nich. Mladí Európania, ktorí boli vybraní na základe vopred stanovených výberových kritérií a kvót pridelených jednotlivým členským štátom, budú môcť v období od 1. apríla do 31. októbra 2020 stráviť na cestách celkom 30 dní.

Podpredseda Komisie Schinas, zodpovedný za podporu európskeho spôsobu života, v tejto súvislosti uviedol: Od apríla sa 20 000 mladých ľudí môže vydať na nezabudnuteľnú cestu po Európe a objavovať Úniu. Vďaka času strávenému spolu s rovesníkmi a ľuďmi v iných krajinách pôjde o príjemný a jedinečný zážitok. Stanú sa tak súčasťou širšej neformálnej a inkluzívnej siete, ktorá skúma možnosti objavovania nášho kontinentu, jeho bohatstva, rozmanitosti a solidárnosti.“

Komisárka Mariya Gabrielová, zodpovedná za inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež, dodáva: Cestovanie naprieč Európou a stretávanie sa s mladými ľuďmi z iných krajín obohacuje vzájomné porozumenie medzi kultúrami, zdokonaľuje znalosti cudzieho jazyka a zvyšuje sebadôveru. DiscoverEU je spolu s činnosťami v oblasti solidarity a dobrovoľníctva financovanými z prostriedkov Európskeho zboru solidarity neoceniteľnou iniciatívou v oblasti informálneho učenia.“

Úspešní uchádzači môžu každú chvíľu očakávať odpoveď a začať s plánovaním svojej cesty. Spravidla cestujú vlakom, no v snahe zabezpečiť rovnocenný prístup do všetkých častí kontinentu môžu použiť aj iné spôsoby dopravy: autobus, trajekt či vo výnimočných prípadoch aj lietadlo. Spolu s cestovným poukazom dostanú účastníci podporu a pokyny, napríklad k tomu, ako cestovať „udržateľne“. Mladí ľudia sa tiež budú môcť stať ambasádormi iniciatívy DiscoverEU a napísať správu o zážitkoch zo svojich ciest. Takisto sa vyzývajú, aby sa cez sociálne médiá skontaktovali s ostatnými cestovateľmi a podelili sa o svoje príbehy.

Všetci účastníci majú možnosť sa počas leta stretnúť na zrazoch DiscoverEU, ktoré sú na rôznych miestach Európy. Tieto tematické zrazy sa venujú rôznym otázkam v rámci iniciatívy DiscoverEU. Témou na tento rok je udržateľná zelená Európa. K ďalším činnostiam patrí dobrovoľnícka práca a príprava zelenej trasy pre mladých cestovateľov.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Kontext

Komisia spustila iniciatívu DiscoverEU v júni 2018 na návrh Európskeho parlamentu. V prvých troch kolách podávania prihlášok dostalo príležitosť cestovať po Európe okolo 50 000 mladých ľudí. Európsky parlament vyčlenil v roku 2020 na iniciatívu DiscoverEU finančné prostriedky vo výške 25 miliónov eur. Ďalšie kolo podávania prihlášok, ako aj nové aktuálne informácie, Komisia včas uverejní na Európskom portáli pre mládež.

Vzhľadom na veľký záujem o iniciatívu DiscoverEU Komisia neustále pracuje na jej skvalitnení. Riadi sa pri tom spätnou väzbou, ktorú dostáva od cestovateľov a hlavných partnerov. Účastníci prvých kôl opísali iniciatívu DiscoverEU ako cennú a inkluzívnu vzdelávaciu skúsenosť, ktorá prispieva k občianskej angažovanosti, osobnému rastu a rozvoju zručností. Cestovanie rozširuje mladým ľuďom obzory a pomáha im rozvíjať kľúčové kompetencie, ako sú jazykové znalosti a spoznávanie iných kultúr a citlivosť voči nim. Prínosom sú aj odolnosť, organizačné schopnosti a riešenie problémov. Dve tretiny účastníkov navyše uviedli, že bez iniciatívy DiscoverEU by si tento cestovný poukaz nemohli dovoliť. Niektorí účastníci cestovali prvýkrát v živote sami, bez rodičov či poručníkov.

V máji 2018 Komisia navrhla urobiť z iniciatívy DiscoverEU neoddeliteľnú súčasť budúceho programu Erasmus na roky 2021 – 2027. Ak Európsky parlamenty a Rada tento návrh schvália, budú môcť v nasledujúcich siedmich rokoch využívať prostriedky z iniciatívy ďalšie stovky tisícok mladých ľudí vo veku 18 rokov.

O dac

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices