Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Na zverstvá holokaustu nesmieme zabúdať

V dnešný Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si pripomíname 75 výročie oslobodenia vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Spomíname tak na viac ako 6 miliónov nevinných ľudských obetí, ktoré doplatili na šírenie nacistického a fašistického zla a s nimi spojenej rasovej neznášanlivosti.

Holokaust nám pripomína čo dokáže spôsobiť politika nenávisti a aké zvrátenosti vie páchať moderná spoločnosť v mene chorej ideológie. Holokaust zďaleka nie je len minulosťou. Ľudia viac či menej otvorene velebiaci zločincov fašistického slovenského štátu sa na nás predsa dnes spokojne usmievajú z lavíc slovenského a po novom už aj európskeho parlamentu a postupne naberajú na sile,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

Holokaust pritom nemožno spájať len s deportáciami a masovým vraždením. To je až jeho tragický dôsledok. Začal sa však postupne, a to najmä prejavovaním slovnej nenávisti, nasledovanej zbavovaním majetkových a občianskych práv, vrátane štátom organizovaných lúpeží vo forme arizácií,“ priblížila.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Aj preto nesmieme zabúdať a je našou morálnou povinnosťou aj smerom k mladej generácii, si tieto zverstvá pripomínať. Ochrana ľudských práv a rešpektovanie dôstojnosti všetkých, bez ohľadu na ich etnický, náboženský či sociálny pôvod je jedinou cestou ako nedopustiť opakovanie zločinov z minulosti, a to v akejkoľvek ich podobe,“ zdôraznila Monika Beňová. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si pripomenú aj poslanci európskeho parlamentu na jeho stredajšom plenárnom zasadnutí.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Plénum Európskeho parlamentu sa dnes zaoberá vôbec prvým európskym legislatívnym predpisom o boji proti násiliu …

Consent choices