brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brexit sa blíži. Čo bude so Slovákmi žijúcimi v Anglicku?

Európsky parlament sa všetkými silami snaží zachovať práva európskych občanov žijúcich v Spojenom kráľovstve a Britov žijúcich v iných krajinách EÚ.

Hoci v referende o brexite mohlo hlasovať len málo európskych občanov, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve, jeho vystúpenie z EÚ sa ich dotkne najviac. Ich práva by mala zachovať dohoda o vystúpení, ktorú medzi sebou vyrokovali EÚ a Spojené kráľovstvo. Európsky parlament by mal o nej hlasovať 29. januára.

Občania EÚ nebudú vyhostení

Dňa 15. januára poslanci prijali uznesenie, v ktorom žiadajú, aby sa pri brexite pamätalo na práva občanov. Inak parlament dohodu o vystúpení neodobrí.

Orgány Spojeného kráľovstva teraz skúmajú možnosť, aby si občania EÚ, ktorí získali status usadenej osoby, mohli vytlačiť potvrdenie, ako to požadoval Európsky parlament. Koordinátorovi EP pre brexit Guyovi Verhofstadtovi to po prijatí uznesenia oznámil sekretár pre brexit Steve Barclay počas ich stretnutia v Londýne. Uistil ho aj o tom, že občania, ktorí o tento status ešte nepožiadali, nebudú z krajiny automaticky vyhostení. Stále budú mať možnosť požiadať o prešetrenie svojho prípadu a získať status usadenej osoby.

Dohoda o vystúpení teda Britom aj Európanom garantuje, aby mohli zostať žiť a pracovať tam, kde sú. Stále je však potrebné doriešiť iné otázky. Tými by sa mala zaoberať dohoda o budúcich vzťahoch.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Dohoda o budúcich vzťahoch

EÚ a Spojené kráľovstvo musia prijať ešte dohodu o budúcich vzťahoch. Tá sa bude vzťahovať na mnohé oblasti, od obchodu až po spoluprácu v otázkach, ako sú životné prostredie a terorizmus. Mala by upravovať aj zdravotné poistenie občanov EÚ žijúcich vo Veľkej Británii a Britov žijúcich v EÚ.

Európsky parlament a brexit

Európsky parlament sa tu už od začiatku snažil o ochranu práv občanov. V apríli 2017 prijali poslanci uznesenie, kde žiadali rovnaké a spravodlivé zaobchádzanie s Európanmi žijúcimi v Spojenom kráľovstve a Britmi žijúcimi v EÚ.

Prijali aj usmernenia pre rokovania medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom, kde parlament zohráva kľúčovú úlohu. V súvislosti s brexitom bolo prijatých ešte viacero uznesení aj odporúčaní riadiacej skupiny EP pre Brexit, kde sa apeluje na zachovanie práv občanov.

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices