Charles Michel
Predseda Európskej rady Charles Michel. PHOTO: © European Union-EP.

Premiér Pellegrini bude s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom hovoriť o rozpočte

Predseda vlády Peter Pellegrini bude v utorok v Bruseli rokovať o európskom rozpočte na nasledujúcich sedem rokov. Na programe má totiž pracovný obed s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, počas ktorého budú diskutovať práve na tému pripravovaného rozpočtu Európskej únie na roky 2021 až 2027. Prioritou Slovenska spolu s ostatnými krajinami využívajúcimi kohézne zdroje je pritom zachovanie ich výšky na úrovni predchádzajúceho rozpočtu.

Tohtotýždňovému kolu rokovaní Charlesa Michela, ktorý sa okrem Petra Pellegriniho bude o rozpočte rozprávať aj s ďalšími lídrami európskych krajín, pritom predchádzal víkendový summit Priateľov kohézie, teda krajín, ktoré čerpajú zdroje z kohéznej politiky. Lídri týchto krajín aj cez víkend v Portugalsku potvrdili, že budú požadovať zachovanie objemu kohéznej politiky v nasledujúcom programovom období na úrovni rozpočtového obdobia rokov 2014 až 2020.

Túto požiadavku zakotvili aj do spoločnej deklarácie, s ktorou chcú ísť na mimoriadny summit Európskej únie v Bruseli 20. februára tohto roku. Jeho témou bude práve rozpočet Európskej únie na nasledujúcich sedem rokov. Premiér Peter Pellegrini už avizoval, že na utorňajšom stretnutí s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom bude jeho prioritou vyrokovať pre Slovensko čo najviac finančných prostriedkov pre menej rozvinuté regióny, poľnohospodárov a pre odvetvia, ktoré budú najviac postihnuté prechodom na uhlíkov neutrálnu ekonomiku do roku 2050.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices