kalinak
Robert Kaliňák. PHOTO: © European Union- EP.

Kauza Vietnamec ožila. Slovensko vyhostilo zahraničného diplomata

BRATISLAVA / Ministerstvo zahraničných vecí vyhostilo vietnamského diplomata, ktorý sa mal podieľať na únose občana Vietnamu cez Bratislavu – s využitím slovenského vládneho špeciálu. Ministerstvo si totiž počkalo na právoplatný rozsudok nemeckých súdov.

Muža uniesli vietnamské tajné služby ešte v roku 2017 v Berlíne, kde sa snažil získať azyl. Podľa nemeckých vyšetrovateľov a aj súdov, ho cez Prahu a Bratislavu vyviezli do Moskvy a následne do rodnej krajiny, kde ho aj expresne odsúdili.

Vietnamca mali totiž vyviesť z Európskej únie pomocou slovenského vládneho špeciálu. Ako krycí manéver mala vietnamská diplomacia využiť stretnutie so slovenskou vládou v hoteli Bôrik. Keď sa pomocou nemeckých médií v roku 2018 o udalosti dozvedela verejnosť, vyvolalo to medzinárodný škandál. Vládni predstavitelia prípad spochybňovali. Poslednou verziou bolo to, že ak sa aj skutok stal, tak bez nášho vedomia a boli sme vietnamskou stranou oklamaní.

Prípad riešila aj slovenská polícia, tá stíhanie koncom roka 2018 zastavila s tým, že nebol dôvod na začatie trestného stíhania. Približne v tom čase padol aj rozsudok nemeckého súdu, že skutok sa stal presne tak, ako to vyhodnotili nemeckí vyšetrovatelia.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Rezort diplomacie si však počkal až na právoplatný rozsudok odvolacieho súdu. Ako dôvod vyhostenia diplomata, ktorý musí Slovensko opustiť do dvoch dní, konštatoval závažné podozrenia zo zneužitia slovenskej pohostinnosti. „Nemôžete automaticky predpokladať, že u tretieho najvyššie postaveného človeka v ich Ústrednom výbore, vrátane jeho postavenia vo vláde Vietnamskej republiky, že niečo také urobí a stále to vlastne nie je ani preukázané,“ vyjadril sa exminister vnútra Robert Kaliňák.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices