zdravie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Koronavírus je ako chobotnica, dotýka sa aj ekonomiky. Môžu byť ohrozené aj dôchodky?

ČÍNA/EURÓPA / Chápadlá koronavírusu sa z Číny rozširujú do celého sveta. Pribúda nielen infikovaných, no epidémia zasahuje aj stále viac zahraničných ekonomík. Pociťovať ju začíname aj v Európe a zdá sa, že situácia sa bude v najbližších týždňoch ešte zhoršovať.

Zatvorené reštaurácie, kasína, klesajúca cena ropy a problémy podnikov závislých na dodávkach z Číny sú len špička veľkého ľadovca. Koľko z neho napokon odpadne sa ukáže v najbližších týždňoch. Už teraz je však isté, že koronavírus negatívne ovplyvní viaceré ekonomiky a môže spomaliť aj tú svetovú. Jeho vplyv sa postupne rozširuje aj na ceny viacerých komodít – kým napríklad ropa a meď prudko klesajú, cena zlata sa postupne šplhá nahor. Najviac sa momentálne epidémia dotýka cestovného ruchu, čo pociťujú turisti už aj u nás.

„Pre zábavný priemysel, reštaurácie a maloobchodníkov v Číne a Hong Kongu je to katastrofa. Je to vojna s vírusom a podľa mňa môže trvať rok, kým sa z toho spamätajú. Ak sa symptómy budú šíriť, svetová ekonomika môže klesnúť až o pol percenta,“ povedal Francis Lun, riaditeľ GEO Securities.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Výkyvy na finančných trhoch by sa mohli podpísať aj pod naše úspory na dôchodok v druhom pilieri. Po raste z minulého roku totiž môže prísť prudký pokles, a preto by na istý čas mohla opatrnosť dostať prednosť pred rizikom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices