Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Portál POLITICO zaradil europoslanca Hojsíka do zoznamu „Changemakers“

Prestížny portál POLITICO vo svojej sérii článkov „Changemakers“, venovanej ľuďom, ktorí patria medzi najvplyvnejších aktérov v ovplyvňovaní európskych konkrétnych politík, vyhlásil slovenského europoslanca z Progresívneho Slovenska Martin Hojsíka za jedného z piatich ľudí, od ktorých sa očakáva, že v oblasti boja proti nebezpečných chemikáliám, budú patriť medzi top lídrov pozitívnych zmien. 

POLITICO vo svojom článku uvádza, že Hojsík, ktorý bol „zvolený do Európskeho parlamentu po prvýkrát v máji minulého roku, sa už stal výrazným a neúnavným hráčom v pesticídovej a chemickej politike.“

„Ochrana zdravia a životného prostredia pred nebezpečnými pesticídmi má v Európe medzery. Masívny úbytok hmyzu, predovšetkým opeľovačov je len jedným z príznakov tohto problému. Preto potrebujeme naliehavo zmeniť systém, tak aby sme sa nielen zbavili nebezpečných pesticídov, ale súčasne dali farmárom dostupné náhrady a zabezpečili tak ekologickú ochranu rastlín,“ uviedol progresívny europoslanec Martin Hojsík.

„Minulý rok sa mi okrem iného podarilo v Európskom parlamente presadiť, aby Komisii a Rade neprešlo nedostatočné hodnotenie vplyvu pesticídov na včely a ďalšie opeľovače. Nechceli počuť odporúčania vedcov z EFSA, tak sme im ho takpovediac pripomenuli a nedostatočný návrh zablokovali. Bez včiel totiž nemáme budúcnosť,“ vysvetlil svoju aktivitu progresívec Hojsík.

POLITICO očakáva, že Hojsík rok „2020 strávi upozorňovaním na úbytok opeľovačov a bojom za ambiciózne ciele na zníženie používania pesticídov.“

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

„Pre nás progresívcov patria témy ochrany zdravia a životného prostredia a zdravia ľudí medzi tie najdôležitejšie. Martin Hojsík svojou prácou v Európskom parlamente ukazuje ako má nová politika vyzerať. Presne takto budeme v slovenskom parlamente pracovať aj my, prinášať návrhy a riešenia, ktoré posunú Slovensko dopredu,“ komentoval Hojsíkov úspech predseda Progresívneho Slovenska a líder koalície PS/Spolu Michal Truban.

„Som rád, že moja práca v Európskom parlamente púta pozornosť svetových médií. Teší ma uznanie závažnosti problému používania nebezpečných chemikálií, ale aj uznania mojej doterajšej práce v tejto oblasti. Tie najväčšie boje ma však ešte čakajú,“ uzavrel Hojsík.

Ďalšími lídrami v témach pesticídov sú podľa POLITICO európska komisárka pre zdravie Stella Kyriakides, starosta francúzskeho mesta Langouët Daniel Cueff, podnikateľ v oblasti umelej inteligencie v poľnohospodárstve Ben Scott-Robinson a renomovaný americký právnik Michael Baum, ktorý úspešne súdil farmaceutický koncern Bayer.

Viac TU.

O dac

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: To je neskutočná hanba pre Slovensko!

To je neskutočná hanba pre Slovensko! Namiesto práce robia nezaradení poslanci v Európskom parlamente doslova …

Consent choices