Nicholsonova
Foto: Archív LĎN.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Ak nám tragická smrť Jána Kuciaka mala odkryť nejaký hlbší zmysel, tak to bol dôkaz o tom, že pravda je nesmrteľná

LDN Kuciak
Foto: Archív LĎN.

Na pôde Európskeho parlamentu odhalili pamätník, na počesť zavraždeným novinárom zo Slovenska a Malty. Tri roky po vražde maltskej novinárky Daphne Caruana Galizie a dva roky po vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si ich takto uctila skupina poslancov Európskeho parlamentu, predstaviteľov Európskej komisie, a to za prítomnosti ich rodičov a blízkych.

Podujatie s názvom „Immortal Truth/Nesmrteľná pravda“ zorganizovala poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová v spolupráci s maltským poslancom Davidom Casom. Poslanci sa spojili, pretože ich domovské krajiny spájajú nielen tragické okolnosti smrti novinárov, ale aj šokujúce odhalenia o vládnej korupcii, ktoré viedli až k obrovským a bezprecedentným protestom verejnosti. Čestnými hosťami podujatia boli rodičia Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírovej a rodičia a neter Daphne Caruana Galizie. Kovový pamätník vytvoril mladý slovenský umelec Martin Mjartan a má symbolizovať dôležitosť pravdy, ktorá je často skrytá, ale je nesmrteľná.

Cieľom podujatia bolo vyzdvihnúť boj zavraždených novinárov za spravodlivosť, odhodlanie a odvahu, ktorú zoči voči skorumpovanému systému preukázali. Obe vraždy – na Malte aj u nás na Slovensku – mali spoločného menovateľa. Boli to tie špinavé peniaze,“ ako prvý sa na podujatí prítomným prihovoril Jozef Kuciak. Vyjadril aj želanie, že zistenia jeho syna sa budú naďalej vyšetrovať a že napredovaniu vyšetrovaniu pomôže hlavne vytvorenie európskej prokuratúry na čele s európskou prokurátorkou.

Zlatica Kušnírová poukázala v dojemnom príhovore na to, že novinári často riskujú svoj život, ale ich nikto nechráni.Jeden neobyčajný, mladý a šikovný novinár zrazu ohrozil celú mafiuAk nejaký členský štát Európskej únie nedokáže ochrániť svojich občanov, novinárov ani farmárov, niekde sa stala chyba. Vážení poslanci a poslankyne, prosím, nezatvárajte pred tým oči, srdce Európy krváca.“

Lucia Ďuriš Nicholsonová vyzdvihla prínosy investigatívnej práce novinárov a odsúdila zlyhania štátnej moci ich ochrániť: Zavraždili ich v ich vlastných krajinách, kde kvôli skorumpovaným politikom vytvorila mafia štát v štáte. Vďaka Jánovi Kuciakovi sme sa dozvedeli, že nielen krajinu, ale aj spravodlivosť sprivatizovali oligarchovia, skorumpovaní politici a mafiánski kvázi podnikatelia.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

Na záver svojho prejavu vyzvala Lucia Ďuriš Nicholsonová na prijatie ráznych opatrení na posilnenie ochrany novinárov, vymáhanie upadajúcej demokracie a právneho štátu v členských štátoch. Na národných, ale aj na európskej úrovni musíme urobiť všetko pre to, aby sme posilnili nezávislosť médií a ochranu novinárov. O to sa budeme snažiť aj pri príprave Uznesenia o posilnení postavenia slobodných médií, na ktorého príprave sa zúčastňujem.“

V európskych inštitúciách sa okrem toho už dlho skloňuje potreba prijať vylepšený mechanizmus hodnotenia právneho štátu, kam patrí aj nezávislé súdnictvo a rešpektovanie práce novinárov. Možnosťou je aj podmieňovanie čerpania eurofondov. „Pripravujeme legislatívne uznesenie o zriadení mechanizmu EÚ pre právny štát. A spomínajú sa aj sankcie. Slovensko má momentálne až 85% všetkých investícií naviazaných na eurofondy. Toto by mohlo prebudiť aj vlády ignorujúca odporúčania Európskeho parlamentu a komisie, aj vlády prepojené na oligarchov a mafiu,“ uzavrela svoj príhovor Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Jej slová potvrdila aj podpredsedníčka Európskej komisie zodpovedná za oblasť Hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a spomenula napríklad vytvorenie špeciálneho fondu na pomoc novinárom, ktorých neprávom a účelovo zažalovali. Silnú podporu vyjadrila aj podpredsedníčka Európskeho parlamentu z Írska Mairead McGuinness.

Po podujatí sa rodina Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej spolu s rodinou Daphne Caruana Galizie stretne s predsedom Európskeho parlamentu Davidom Sassolim z Talianska v sprievode Lucie Ďuriš Nicholsonovej.

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices