vybor EP
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä dlhodobý rozpočet a pitnú vodu

Poslanci Európskeho parlamentu sa budú tento týždeň okrem iného venovať kvalite pitnej vody a výzvam, ktoré so sebou prináša rozvoj umelej inteligencie.

Predseda parlamentu David Sassoli vo štvrtok oficiálne predstaví stanovisko a priority parlamentu ohľadne dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2021-2027, o ktorom sa momentálne vedú rokovania. Návrh, o ktorom budú rokovať lídri členských krajín počas svojho summitu, je podľa parlamentu nepostačujúci.

Výbor pre životné prostredie bude v utorok hlasovať o dohode o nových pravidlách na zlepšenie kvality pitnej vody z vodovodu a prístupu k naj. Návrh, na ktorom sa už parlament predbežne dohodol s radou, hovorí aj o recyklácii plastových fliaš na vodu.

Jednou z hlavných tém tohto týždňa bude umelá inteligencia. Výbory pre priemysel a vnútorný trh budú v stredu spoločne s komisárom pre vnútorný trh Thierry Bretonom rokovať o európskej stratégii pre dáta, stratégii pre Európu pripravenú na digitálny vek a európskom prístupe k umelej inteligencii.

V stredu a vo štvrtok sa budú umelou inteligenciou zaoberať aj výbor pre kultúru a vzdelávanie a výbor pre občianske slobody. Ich členovia sa budú venovať právnym otázkam, ktoré so sebou prináša nástup a rozvoj umelej inteligencie, ako je napríklad automatické rozpoznávanie tvárí občanov.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Spoločne s národnými poslancami budú europoslanci hodnotiť ročný cyklus koordinácie hospodárskych a sociálnych politík na úrovni EÚ, známy ako európsky semester. Ich stretnutie sa bude konať v utorok a stredu. Medzi otázkami, ktoré sa majú prediskutovať, sú napríklad opatrenia EÚ v oblasti klímy, zdaňovanie EÚ a minimálna mzda.

Výbor pre priemysel a energetiku by sa mal v stredu vyjadriť k tomu, čo všetko by malo byť zahrnuté do výberových kritérií pre prioritné projekty EÚ v oblasti energetiky. Poslanci chcú zabezpečiť, aby revidované usmernenia boli v súlade s cieľmi Únie v oblasti klímy a energetiky, vrátane cieľa klimatickej neutrality do roku 2050.

Výbory pre vnútorný trh a dopravu budú tento týždeň hlasovať o typovom schvaľovaní motorových vozidiel. Cieľom legislatívneho návrhu je regulovať emisie ľahkých osobných a úžitkových vozidiel a objasniť právny rámec pre opravy a údržbu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices