summit EU
Summit lídrov EÚ. PHOTO: © European Union.

Rokovanie o rozpočte EÚ je na mŕtvom bode, pravdepodobne bude nutný ďalší summit

BRUSEL – Významní prispievatelia do rozpočtu Európskej únie zablokovali pokrok na piatkovom mimoriadnom summite únie a trvajú na tom, že nezvýšia príspevky do budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ, ktorého hodnota je približne 1 bil. eur. Štvorica krajín, a to Rakúsko, Dánsko, Holandsko a Švédsko je totiž presvedčená, že rozpočet pre roky 2021 až 2027, ktorý by mal financovať ambiciózne plány v boji proti klimatickým zmenám a rozvoj digitálnej ekonomiky, by mal byť na úrovni 1 % hrubého národného dôchodku (HND) 27-člennej Európskej únie.

Predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý sa sa stretol s lídrami EÚ v snahe o dosiahnutie kompromisu, predložil návrh rozpočtu na úrovni 1,074 % HND. Európsky parlament chce rozpočet v ambicióznej výške 1,3 % HND a Európska komisia uprednostňuje, aby bol vo výške 1,11 % HND.

„Dokážem pochopiť, ak ste premiérom krajiny, ktorá má chudobné regióny, infraštruktúru, dokážem to pochopiť …ale, ak príde na percentuálny podiel, som pevná,“ povedala v piatok v Bruseli predsedníčka dánskej vlády Mette Frederiksenová. Na otázku, či zo slepej uličky existuje východisko, Frederiksenová odpovedala, že si to nemyslí. „Som ochotná zostať a som pripravená zostať celý víkend. Ale nemyslím si, že dosiahneme dohodu,“ povedala Frederiksenová a dodala, že nutný bude ďalší summit EÚ, pravdepodobne začiatkom marca.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Všeobecne povedané, Rakúsko, Dánsko, Holandsko a Švédsko s podporou Nemecka sú proti takzvanej skupine „priateľov kohézie“ tvorenej predovšetkým stredoeurópskymi a východoeurópskymi štátmi, ktoré si želajú pokračovanie toku „kohéznych fondov“, čiže peňazí vyčlenených na podporu rozvoja chudobnejších regiónov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices