zemetrasenie, albansko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Medzinárodné spoločenstvo poskytne na rekonštrukciu Albánska zničeného zemetrasením 1,15 miliardy eur

Na medzinárodnej darcovskej konferencii v Bruseli sa stretlo zhruba 100 delegácií z Európskej únie, jej členských štátov a partnerov vrátane medzinárodných organizácií a občianskej spoločnosti, aby mobilizovali podporu pre Albánsko zničené po zemetrasení z 26. novembra 2019.

Podujatie organizuje predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá uviedla: Medzinárodné spoločenstvo dnes preukázalo solidaritu s Albánskom. Tretinu celkových prostriedkov prisľúbila Európska únia a jej členské štáty vrátane Európskej investičnej banky. Celá Európska únia sa aktivizovala pre krajinu v strede nášho kontinentu, ktorá – ako dúfam a pevne verím – raz bude tvoriť súčasť Únie. Albánci vedia, že patria do našej európskej rodiny – teraz viac ako kedykoľvek predtým.

Na konferencii, ktorú otvorila predsedníčka von der Leyenová, sa zúčastnili aj albánsky premiér Edi Rama, predseda Európskej rady Charles Michel a chorvátsky premiér Andrej Plenković.

Z celkovej sumy 1,15 miliardy eur, ktorú sa podarilo prisľúbiť na rekonštrukciu Albánska, poskytne Európska únia vrátane Komisie, členských štátov a Európskej investičnej banky až 400 miliónov eur. Európska komisia prisľúbila vyplatiť 115 miliónov eur z rozpočtu EÚ. Táto suma zahŕňa aj prvý grant vo výške 15 miliónov eur na rekonštrukciu a asanáciu najvýznamnejšej verejnej infraštruktúry, ako napríklad škôl, ktorý podpísali predsedníčka von der Leyenová a predseda vlády Rama, čím sa umožní rýchle zabezpečenie podpory v praxi. Komisia ďalej predkladá Rade a Parlamentu návrh na poskytnutie ďalších 100 miliónov eur z rozpočtu EÚ ešte v tomto roku vo forme grantov na podporu asanácie a rekonštrukcie verejných a súkromných budov, ako aj na obnovu postihnutých podnikov.

Komisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi prezentoval v mene EÚ správu o posúdení potrieb po katastrofe a moderoval darcovskú schôdzu. Komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič predstavil prvú reakciu na núdzovú situáciu.

Súvislosti

Vlani 26. novembra zasiahlo Albánsko ničivé zemetrasenie sily 6,3 stupňa Richterovej stupnice. Vyžiadalo si 51 obetí a viac ako 900 zranených. Približne 17 000 ľudí muselo dočasne opustiť svoje domovy a následky zemetrasenia pociťuje viac ako 200 000 osôb v 11 obciach. Zničené a vážne poškodené sú tisícky budov vrátane verejnej a súkromnej infraštruktúry, domov, škôl a zdravotníckych zariadení.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Po zemetrasení sa na žiadosť albánskej vlády aktivoval mechanizmus Únie v oblasti civilnej ochrany, vďaka čomu boli v krajine okamžite nasadené pátracie a záchranárske zložky. Prostredníctvom mechanizmu aj bilaterálne sa vyslala materiálna pomoc a stavební inžinieri z členských štátov EÚ a partnerov z regiónu. Tím civilnej ochrany EÚ pôsobil v Albánsku od 27. novembra do 20. decembra 2019 a koordinoval medzinárodnú reakciu.

Albánska vláda, Európska únia, OSN a Svetová banka spoločne vypracovali správu o posúdení potrieb po katastrofe, ktorú zverejnili 5. februára 2020 s cieľom aktivizovať spoločenstvo darcov. Píše sa v nej, že celkový rozsah škôd spôsobených touto živelnou pohromou v 11 postihnutých obciach predstavuje viac ako 980 miliónov eur a na obnovu všetkých sektorov bude treba 1,08 miliardy eur. Najviac postihnutý je sektor bývania, nasleduje výrobný sektor (napríklad podniky, cestovný ruch, poľnohospodárstvo a kultúrne dedičstvo) a školstvo.

Albánska vláda, Rozvojová banka Rady Európy, Európska investičná banka, Európska komisia a Svetová banka vydali vyhlásenie o úmysle, v ktorom schválili súbor základných zásad, ktorými sa bude riadiť rekonštrukcia sektoru bývania. Stanovujú sa v nich parametre mechanizmov financovania, aby rekonštrukcia bola jasná, efektívna, participatívna a transparentná, aby bolo možné jasne určiť zodpovednosť a zabezpečiť koordináciu poskytnutých prostriedkov a lepšiu kontrolu kvality stavebných prác.

O dac

Odporúčame pozrieť

Pellegrini

Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zaželal v nedeľu Petrovi Pellegrinimu po víťazstve …

Consent choices