Jan Kuciak
PHOTO: © European Union-EP.

Ján Figeľ: Ján a Martina mohli žiť

Druhé výročie úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je príležitosťou na reflexiu, poučenia a mobilizáciu zodpovedne zmýšľajúcich občanov. Pred časom mi jeden seriózny novinár povedal nezabudnuteľnú vetu: “Keby Slovensko malo inú vládu, tí dvaja mohli žiť!” Je to priama a tvrdá reč, ale – žiaľ – pravdivá. Spája zločin s politickou mocou, ktorá umožnila kočnerovským záujmom a praktikám prerastať do exekutívy, prokuratúry, súdnictva, médií a do niektorých politických strán. Ivan Šimko trefne napísal: “Národná rada Slovenskej republiky v rokoch 2016 až 2020 bola najprimitívnejším a najneserióznejším parlamentom od roku 1990. Bolo to zároveň jediné volebné obdobie, keď tam neboli poslanci za KDH.”

Keby sa do parlamentu bolo dostalo KDH, určite by v r. 2016 vznikla iná vláda. Chýbalo len 1500 hlasov! Nebola to len náhoda. 129 tisíc hlasov KDH sa prerozdelilo v prospech víťazných strán. Prehralo však nielen KDH, ale celé slušné Slovensko. Okrem vlastných chýb hnutia to bol dôsledok viacerých cielených útokov. Chcem ich pripomenúť ako výstrahu pred voľbami 29. februára. Lebo ide o veľa. A niektorým ide o všetko. Preto treba ustrážiť férovosť a transparentnosť volebného procesu. A tiež usilovať o jednotu pri presadzovaní povolobného usporiadania tak, aby právo a spravodlivosť zavládli v našej domovine.

Radoslav Procházka vo svojej premiérskej ambícii sa v čase pred voľbami cielene usiloval dostať KDH mimo parlament. Bolo to zradné konanie. Sústredil sa hlavne na silné regióny KDH na Orave a na východe Slovenska. A s podporou svojich sieťkárov i mediálnych roztlieskavačov bol v tejto krivej ambícii produktívny. Nakoniec takto získané hlasy Siete však rýchlo skončili v koalícii so Smerom… A potom rýchle a zle  skončil aj talentovaný Procházka.

Ďalším aktérom proti KDH bol Igor Matovič. Na známej nahrávke s R. Procházkom sa priznáva, že pôjde po voličoch KDH a využije na to poslancov OĽaNO Vašečku, Škripeka a Kuffu. Viac TU. Tak sa aj stalo. A komu to prospelo? Smeru a jeho tretej vláde!

Výrazne prispel k tomuto zámeru aj Daniel Lipšic, ktorý mal v politike do roku 2012 za KDH významné postavenie i moju podporu. Po páde Radičovej vlády začal za naším chrbtom realizovať svoj “sen o lídrovi pre slušné Slovensko”. S mandátom za KDH založil hnutie NOVA, ktoré malo byť NOvou VÄčšinou. Bola z toho len stará menšina, no materské KDH to oslabilo. V júni 2015, keď vedenie hnutia NOVA prejavilo záujem o rokovanie o volebnej spolupráci, férovo sme im ponúkli účasť na kandidátke KDH. Za pár dní nato však NOVA oznámila dohodu s Matovičom o volebnej koalícii. https://www.webnoviny.sk/lipsic-kona-inak-ako-hovori-figela-to-neprekvapuje/ Nakoniec z toho bola len účasť kandidátov NOVA na listine OĽaNO. A tam aj odišli početné hlasy KDH.

Vysokú cenu za tieto škodlivé kroky a trieštenie zaplatilo nielen KDH, ale celé Slovensko. Takú krízu politiky sme od Novembra ‘89 mali len v období mečiarizmu, včítane vraždy, únosu a rozsiahlej korupcie. Dejiny sa neopakujú, ale rýmujú sa! Muselo až k tomu opätovne dôjsť? Určite nie. Osobné či skupinové sebectvo spôsobuje obrovské škody, hlavne nevinným ľuďom.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Na základe stratégie KDH+ schválenej na sneme pri 25. výročí hnutia prijali pozvanie k spolupráci a členstvu viacerí politici (A. Hlina, I. Štefanec, štyria regionálni poslanci, viacerí primátori a starostovia, členovia SDKÚ a NOVA), politické strany a podnikateľské subjekty (strana Občania SK, Demokratická strana, podnikatelia a živnostníci SAMP) a experti (J. Filc, P. Kubina, M. Pollák, P. Švec a ďalší). S Richardom Vašečkom som sa trikrát stretol v období pred voľbami 2016, a ponúkol mu priestor v KDH, kde mal hodnotovo a programovo prirodzene patriť. R. Vašečka toto pozvanie neprijal, podobne ako A. Verešová, V. Remišová. Uprednostnili cestu s Matovičom.

Kresťanské spoločenstvá s priamou účasťou kňazov robili aktívnu kampaň pre “svojich” vybraných kandidátov na listine OĽaNO. Iní kňazi zase robili otvorenú a intenzívnu kampaň pre Kotlebovu ĽSNS. Niektorí  verejne obhajovali dôveryhodnosť Siete. Tlak a cielený atak na potenciál KDH bol enormný a bol účinný. Cirkevná hierarchia sa voči konaniu niektorých podriadených kriticky vyjadrila a disciplinárne zareagovala až po voľbách.

Kresťania (nielen) v politike sa majú usilovať o jednotu na základe hodnôt. Tá je potrebná pre ich presadzovanie, a pri dobrej vôli a potlačení ega je jednota aj možná. Ak takéto úsilie chýba, ba namiesto jednoty dostáva prednosť trieštenie, dôsledkom je vláda iných síl, ale aj nedostatok zodpovednej politiky. A presne to sa znovu v roku 2016 naplnilo. Ibaže cena za túto opakovanú lekciu bola krvavá, tragická.

Pred štyrmi rokmi slušné Slovensko prehralo. Kto nevie férovo prehrávať, nebude vedieť ani férovo víťaziť. Prehra – to je odložené víťazstvo, ak budeme vo volebný deň a po ňom konať zodpovednejšie. Pretože aj tentoraz hrozí prepadnutie hlasov viacerým opozičným stranám.

Janko a Martinka mohli žiť… Chýbalo tak málo… Nech však v nás a medzi nami žije ich jasný odkaz o potrebe väčšej spoločenskej a politickej jednoty v úsilí o Slovensko, v ktorom bude dominovať účinná spravodlivosť a zodpovedná solidarita.

Autorom komentáru je Ján Figeľ, bývalý predseda KDH.

O Ján Figeľ

Ján Figeľ je Osobitným vyslancom EÚ pre podporu slobody náboženstva alebo viery vo svete. Je to skúsený slovenský a európsky politik. Pôsobil ako Hlavný vyjednávač pre vstup Slovenska do EU, potom ako prvý slovenský eurokomisár. Bol predsedom KDH (2009 - 16), vicepremiérom a ministrom dopravy, podpredsedom NR SR.

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices