letisko, kontrola
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Na ministerstve vzniká krízový štáb pre koronavírus. Kontrolovať budú aj cestujúcich na letisku

BRATISLAVA / Na ministerstve zdravotníctva vznikne kvôli koronavírusu krízový štáb. Na jeho čele bude ministerka vnútra.

Štáb môže v prípade potreby vláde navrhnúť, aby vyhlásila krízovú situáciu. Od piatku sa budú robiť kontroly všetkým pasažierom na všetkých troch letiskách – Bratislave, Košiciach aj Poprade. Pasažierom budú aj merať teplotu. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová informovala o súčasnom stave na Slovensku: „Celkovo 113 vzoriek vyšetrených s výsledkom negatívne. Dnes boli známe výsledky 22 vzoriek s výsledkom takisto negatívnym.“

Prísnejšie opatrenia majú byť aj na hraničných priechodoch kde budú kontrolovať aj ľudí, ktorí na Slovensko cestujú autom. Vláda rozhodla, že spustí aj informačnú kampaň o tom, ako sa správať a chrániť pred koronavírusom.

Krízový štáb bude mať právo v nevyhnutnom prípade vláde navrhnúť, v zmysle ústavy, vyhlásenie núdzového stavu. Ako uviedol premiér, sídliť bude na ministerstve zdravotníctva a predsedať mu bude ministerka vnútra spolu s hlavným hygienikom SR. V štábe budú zastupení aj odborníci z ministerstiev zdravotníctva, vnútra, obrany, dopravy, financií a zahraničných vecí. Premiér zároveň informoval, že Bezpečnostná rada SR vydala pokyn ministerstvu zdravotníctva, aby spolu s verejnoprávnymi médiami pripravili krátku televíznu aj rozhlasovú informačnú kampaň pre všetkých obyvateľov SR. Majú v nej jasne vysvetliť, čo je koronavírus, ako sa pred ním brániť a aké sú nepravdivé informácie o šírení. „Cieľom je, aby ľudia dostali na jednom mieste ucelené a komplexné informácie. Ľuďom to má vysvetliť, ako sa správať v prípade podozrenia, prípadne čo robiť, aby sa vyhli tejto nákaze,“ konštatoval Pellegrini.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices