Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä koronavírus a dlhodobý rozpočet EÚ

Počas nasledujúceho plenárneho zasadnutia sa budú poslanci zaoberať epidémiou koronavírusu, ochranou klímy, dlhodobým rozpočtom a zneužívaním eurofondov v Čechách.

Koronavírus

V reakcii na šírenie koronavírusu budú poslanci v utorok rokovať o tom, ako sa EÚ darí koordinovať kroky v boji s týmto ochorením. Plenárnej debaty sa zúčastní aj predsedníčka Európskej komisie a zástupca chorvátskeho predsedníctva EÚ. Vo štvrtok poslanci prijmú súvisiace uznesenie.

Eurofondy v Česku

Vo štvrtok budú poslanci hlasovať o uznesení, kde žiadajú, aby boli eurofondy v Česku lepšie chránené proti zneužívaniu. Nezrovnalosti, ktoré odhalil výbor pre kontrolu rozpočtu počas svojej návštevy v Čechách, sa týkajú aj českého premiéra Andreja Babiša.

Dlhodobý rozpočet EÚ

V stredu ráno čaká poslancov debata a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Spoločne budú preberať neúspešný februárový summit štátnych lídrov o dlhodobom rozpočte EÚ, po ktorom sa mali začať rokovania medzi parlamentom a členskými štátmi.

Utečenci a grécko-tureckej hranici

V ten istý deň sa bude rokovať o utečencoch na hranici medzi Gréckom a Tureckom. Situácia sa vyhrotila potom, ako turecká vláda v Ankare oznámila, že už viac nebude brániť prechodu utečencov z Turecko do Európy.

Klimatický zákon

Už minulý rok v novembri Európsky parlament vyhlásil v Únii klimatickú pohotovosť. V pondelok sa budú poslanci zaoberať tým, či je európska právna úprava ohľadne klímy postačujúca na to, aby sme do roku 2050 dosiahli klimatickú neutralitu. Preberú aj nový plán komisie na znižovanie množstva odpadu a zavedenie obehového hospodárstva.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Stratégia pre osoby s postihnutím

V stredu bude plénum hlasovať o európskej stratégii pre osoby so zdravotným postihnutím. Poslanci požadujú, aby boli práva ľudí s hendikepov zohľadňované pri ich zamestnávaní, aby mali prístup ku vzdelaniu a aby na pamätalo na prevenciu chudoby.

MDŽ

V utorok si poslanci pripomenú Medzinárodný deň žien. Plenárnej debaty sa zúčastní aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

V stredu čaká poslancov aj hlasovanie o energetických projektoch financovaných z európskych peňazí. Všetky by sa mali držať plánu na dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050.

Na programe je aj:

  • Situácia na Ukrajine šesť rokov po Minskej mierovej dohode
  • Nedostatok liekov a či je potrebný zásah Európskej únie
  • Budúcnosť európskej hospodárskej súťaže

Plenárne zasadnutie sa bude tentokrát výnimočne konať v Bruseli. Do Štrasburgu poslanci nepocestujú z dôvodu obáv pre šírením nákazy koronavírusu.

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices