energeticka infrastruktura
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia dá na kľúčové projekty energetickej infraštruktúry 980 miliónov eur

Európska komisia vyhlásila výzvu v hodnote 980 mil. eur na predloženie návrhov na kľúčové projekty európskej energetickej infraštruktúry s významnými cezhraničnými prínosmi. Financovanie bude zabezpečené z Nástroja na prepájanie Európy (CEF), európskeho podporného programu pre transeurópsku infraštruktúru.

Ako oznámila Európska komisia, aby sa projekty mohli uchádzať o financovanie z nástroja CEF Energy, musia byť najskôr zadefinované ako projekty spoločného záujmu. Tie musia mať významný vplyv na najmenej dve krajiny Európskej únie a musia zvýšiť konkurencieschopnosť, energetickú bezpečnosť EÚ a prispieť k trvalo udržateľnému rozvoju.

V súlade s cieľmi Európskej zelenej dohody a v reakcii na verejnú diskusiu a stanoviská Európskeho parlamentu sa komisia pri posudzovaní žiadostí o financovanie v tomto roku sústredí viac na príspevky k cieľom klimatickej neutrality. Náležitú pozornosť bude venovať projektom v oblasti elektrickej energie vrátane projektov sietí a projektov skladovania elektrickej energie, aby podporila najmä zavádzanie obnoviteľnej energie. CEF Energy má celkový rozpočet 4,9 mld. eur na transeurópsku energetickú infraštruktúru na roky 2014 až 2020.

Viac..  Priemyselná produkcia v eurozóne aj v EÚ vo februári medzimesačne vzrástla

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices