koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ prijala ďalšie kroky na ochranu zdravia a životov Európanov

Zaistenie nepretržitého zásobovania základnými tovarmi a životne dôležitým zdravotníckym materiálom a ochrannými pomôckami na jednotnom trhu bude kľúčové na zvládnutie nákazy COVID-19.

Predsedníčka Výboru EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) Petra De Sutter (Zelení/EFA, BE) a predsedníčka Výboru EP pre dopravu a cestovný ruch (TRAN) Karima Delli (Zelení/EFA, FR) privítali stredajšie rozhodnutie ministrov dopravy podporiť tzv. zelené prednostné pruhy pre zásobovanie základnými tovarmi a zdravotníckym a ochranným vybavením tak, ako ich presadzovali poslanci a Európska komisia. Nové opatrenie by malo prispieť k ochrane zdravia a zároveň zaistiť dostupnosť základných tovarov a služieb v rámci celého jednotného trhu EÚ.

„Úplné uzatvorenie hraníc sa môže zdať najbezpečnejším spôsobom ochrany našich občanov, v snahe zabrániť prerušenie zásobovania sme však všetci závislí na dovoze z ďalších členských štátov. Garantovanie neobmedzenej prepravy základných tovarov, akými sú potraviny, a zabezpečenie nepretržitých dodávok životne dôležitého zdravotníckeho materiálu a ochranného vybavenia by malo zaistiť, že kríza neprerastie v katastrofu. V otázkach verejného zdravia sa na seba spoliehame a sme na sebe závislí, ‟ uviedla predsedníčka výboru IMCO Petra De Sutter.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

„V najbližších dňoch a týždňoch bude najdôležitejšie zavádzanie takzvaných zelených pruhov predovšetkým pre zásobovanie zdravotníckym a ochranným vybavením,‟ dodala Petra De Sutter v nadväznosti na rozhodnutie Európskej rady.

Šéfka výboru TRAN Karima Delli vyhlásila, že na prekonanie krízy bude nevyhnutné zabezpečiť plynulé prekračovanie hraníc a koordináciu členských štátov:

Karima Delli tiež vyzvala na urýchlenú implementáciu opatrení zameraných proti takzvaným letom duchov: „Leteckým spoločnostiam musia byť poskytnuté garancie týkajúce sa budúcich letových slotov. Je to jediný spôsob, ako zabrániť letom s prázdnymi lietadlami v EÚ.‟

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices