letisko
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Pandémia koronavírusu ovplyvňuje cestovanie. Aké sú počas tejto mimoriadnej situácie práva cestujúcich v EÚ?

Zrušili vám kvôli koronavírusu let? Neželáte si už cestovať, alebo vám to zakázal zamestnávateľ? Prečítajte si, aké máte počas tejto mimoriadnej situácie práva ako cestujúci.

Viaceré európske krajiny zaviedli v tomto období v reakcii na pandémiu koronavírusu reštriktívne opatrenia. Obmedzili cestovanie, zaviedli karanténu alebo úplný lockdown. Tieto kroky majú ďalekosiahle dopady na sektor dopravy, preto je veľmi dôležité, aby ste poznali svoje práva ako cestujúci.

Minulú stredu 18. marca Európska komisia predstavila detailné usmernenia na to, aby sa práva cestujúcich uplatňovali koherentne aby boli všetci cestujúci v EÚ dostatočne chránení. Prinášame vám krátky prehľad, na čo máte v tejto situácii právo.

Čo sa stane, keď je môj let zrušený?

Letecké spoločnosti sú pri zrušení letu povinné dať vám na výber z troch možností:

  1.  vrátenie peňazí,
  2.  presmerovanie letu na čo najskôr,
  3.  zmena letu na neskorší dátum podľa vášho výberu.

Ak si vyberiete presmerovanie letu čo najskôr je to možné, nesmiete zabúdať na to, že to môže trvať oveľa dlhšie ako presmerovanie za iných okolností. Dnes totiž kvôli epidémii lieta oveľa menej lietadiel.

Mám v prípade zrušenie letu nárok na ubytovanie a stravu?

Ak je váš let zrušený a vyberiete si presmerovanie čo najskôr, tak vaša letecká spoločnosť je povinná vám poskytnúť jedlo, občerstvenie a ubytovanie. Toto platí bez výnimky pre všetkých leteckých prepravcov.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Mám nárok na vrátenie peňazí?

Leteckí cestujúci majú právo na vrátenie peňazí, ak je ich let zrušený menej ako dva týždne pred dátumom odletu, pokiaľ neexistujú mimoriadne okolnosti. Táto výnimka sa môže uplatniť v prípade epidémie koronavírusu, keď opatrenia prijaté orgánmi verejnej moci bránia normálnej činnosti leteckých spoločností.

Čo v prípade, ak chcem zrušiť let ja?

Ak zrušíte cestu z vlastnej iniciatívy, vrátenie platby závisí od typu zakúpenej letenky a jej zmluvných podmienok. Ďalšie podrobnosti získate od dopravcu.

Európska únia je jediné miesto na svete, kde sú všetci občania, ktorí cestujú buď lietadlom, vlakom, loďou alebo autobusom, chránení kompletným súborom práv.

Lety naprázdno

V zmysle letiskových pravidiel sú aerolínie povinné využiť svoje kvóty na odlety a prílety, inak o ne môžu v nasledujúcom období prísť. Preto teraz mnohé lietadlá lietajú naprázdno.

Vo štvrtok 26. marca bude preto Parlament rokovať a hlasovať o návrhu Komisie na dočasné pozastavenie týchto pravidiel.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices