Komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brusel pokračuje v schvaľovaní štátnej pomoci pre členské krajiny

Európska komisia (EK) pokračuje v schvaľovaní štátnej pomoci pre členské krajiny, ktoré požiadajú o podporu na boj proti dôsledkom pandémie koronavírusu. Ako informovala, schválila dánsky systém záruk vo výške 130 mil. eur pre malé a stredné podniky, ktorých vývozné činnosti boli obmedzené v dôsledku krízy. Na podporu hospodárstva schválila 200 mil. eur pre Írsko a 1,75 mld. eur pre Estónsko. Odobrila podporu pre Poľsko v objeme 6 mil. eur na presun nákladnej dopravy z cestnej na železničnú a vo Francúzsku 1,2 mld. eur pre malé podniky, ktoré čelia dočasným finančným ťažkostiam.

Komisia schvaľuje podporu pre krajiny po prijatí dočasného rámca štátnej pomoci, ktorý umožňuje členským štátom využívať úplnú flexibilitu stanovenú v pravidlách štátnej pomoci, aby mohli podporiť hospodárstvo v čase ochorenia COVID-19. Umožňuje členským štátom zabezpečiť, aby mali všetky podniky dostatočnú likviditu a zachovať hospodársku kontinuitu aj počas pandémie a po nej.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová vyzvala členské štáty, aby prijaté núdzové opatrenia v aktuálnej situácii neboli v rozpore so základnými hodnotami EÚ – slobodou, demokraciou, právnym štátom a dodržiavaním ľudských práv. „Tieto hodnoty sú spoločné pre nás všetkých. Musíme ich obhajovať a chrániť, a to aj v týchto náročných časoch. Niekoľko vlád EÚ za posledné týždne prijalo núdzové opatrenia na riešenie zdravotnej krízy spôsobenej prepuknutím koronavírusu. Je nanajvýš dôležité, aby núdzové opatrenia neboli na úkor našich základných zásad a hodnôt stanovených v zmluvách,“ uviedla Leyenová. Akékoľvek núdzové opatrenia sa podľa nej musia obmedziť na to, čo je nevyhnutné a prísne primerané a nesmú trvať donekonečna.

Viac..  Kandidátnu listinu pre voľby do EP podalo 24 politických strán a jedna koalícia

EK zaslala 17. marca členským štátom na konzultáciu návrh rámca štátnej pomoci na podporu hospodárstva v súvislosti s koronavírusom. Cieľom pomoci je napraviť vážne narušenie hospodárstva EÚ. Euroskupina (ministri financií štátov eurozóny) zostavila prvý súbor súčasných vnútroštátnych a európskych opatrení a určila rámec aj pre ďalšie opatrenia na reakciu na vývoj a podporu oživenia hospodárstva. Návrhy zahŕňajú úplnú flexibilitu rámca štátnej pomoci a fiškálneho rámca, mobilizujú rozpočet EÚ s cieľom umožniť skupine Európskej investičnej banky poskytovať krátkodobú likviditu pre malé a stredné podniky a nasmerovať 37 mld. eur do boja proti koronavírusu. Komisia prijala dočasný rámec štátnej pomoci následne 20. marca.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices