tablet
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Facebook upozorní používateľov, ak budú reagovať na nepravdivé informácie o koronavíruse

NEW YORK – Facebook upozorní používateľov, ak „lajknú“, zverejnia alebo budú komentovať príspevok s nepravdivými informáciami o koronavíruse. Firma bude takéto príspevky odstraňovať a následne na ne upozorní dotknuté osoby, pričom im sprostredkuje informácie o „vírusových mýtoch“, ktoré odhalila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Spoločnosť zavedie tento servis v nasledujúcich týždňoch.

Množstvo firiem už prijalo bezprecedentné opatrenia týkajúce sa nepravdivých informácií súvisiacich s koronavírusom. Facebook predtým zakázal reklamy týkajúce sa liečby koronavírusu. Spoločnosť používa nové algoritmy a snaží sa informovať používateľov o faktoch, ktoré potvrdili kompetentné zdravotnícke organizácie.

Nedokázali však zabrániť šíreniu všetkých nepravdivých informácií. Takmer denne sa objavujú správy o údajnom pôvode vírusu či vývoji vakcíny. Videá alebo príspevky s neoverenými možnosťami liečby dosiahli tisíce videní. Používatelia Facebooku napríklad približne 200-tisíckrát videli príspevok s nepravdivou informáciou, že oxid chloričitý dokáže zničiť vírus.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Spoločnosť Avaaz tiež objavila na Facebooku viac ako sto správ o koronavíruse, ktoré mali milióny pozretí, a to aj po tom, ako ich overovatelia faktov označili za zavádzajúce alebo nepravdivé. „Dezinformácie o koronavíruse mutujú a šíria sa rýchlejšie, ako ich súčasný systém Facebooku dokáže nájsť“ uviedli zástupcovia Avaazu v najnovšej správe.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices