Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Vladimír Bilčík: Čo robiť, ak vám pre koronu zrušia let a nechcú vám vrátiť peniaze

Viacerí ste mi písali, že ste mali kúpené letenky, ale kvôli pandémii aerolínie zrušili lety. V tejto dobe to nie je výnimočná situácia a ocitli ste sa v nej mnohí. Nižšie sa pre vás preto pokúsim stručne zhrnúť, čo v takejto situácii robiť.

Zdieľajte tento návod so svojimi priateľmi a pomôžte im zachrániť peniaze za letenky.

?Podľa európskeho práva (konkrétne článok č. 8 smernice EC 261/2004) máte na výber z dvoch možností. Buď vám letecká spoločnosť ponúkne alternatívu (najčastejšie vo forme poukážky alebo “vouchera”), alebo vám musí vrátiť plnú cenu letenky.

?Ak sa rozhodnete pre vrátenie peňazí, spoločnosť by tak mala urobiť do 7 dní. V súčasnej kríze sa tak často nedeje a spoločnosti majú vo zvyku tlačiť zákazníkov, aby prijali poukážky. Ak trváte na vrátení hotovosti, neprijímajte poukážky, pretože tak by mohol byť váš nárok považovaný za vybavený.

?Zároveň chcem podčiarknuť, že letecké spoločnosti sú pre prebiehajúcu krízu vo veľkých ekonomických problémoch. Ak si teda môžete dovoliť akceptáciu poukážok, pretože viete, že cestovať aj tak budete musieť, tak vám ju odporúčam prijať. Krach mnohých spoločností by totiž mohol znamenať vyššie ceny leteniek v budúcnosti.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

?Ak ste kupovali letenky napríklad cez cestovnú kanceláriu, tak letecká spoločnosť vás nemôže na ňu odkazovať. Peniaze za letenku vám musí podľa zákona vrátiť priamo letecká spoločnosť.

?Váš nárok si môžete s leteckou spoločnosťou vybaviť osobne, alebo tým poveriť jednu z mnohých spoločností, ktoré váš nárok vybavia za vás. Ak uspejú a peniaze sa vám vrátia, väčšinou si za to účtujú určité % z ceny letenky.

? V tejto ťažkej dobe vám ale odporúčam trpezlivosť a trvajte na svojich právach primárne u dopravcu. Ak by to nezabralo, všetky možnosti, ako sa ďalej brániť, nájdete na tejto adrese: https://europa.eu/…/trav…/passenger-rights/air/index_sk.htm…

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices