koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Oddnes budeme musieť dodržiavať tieto opatrenia. Začína sa 1. fáza uvoľňovania zákazov

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva zverejnil v utorok večer podrobnosti opatrení, ktoré sú platné od stredy, 22. apríla. Ide o takzvanú prvú fázu uvoľňovania reštrikcí v súvislosti so šírením koronavírusu na Slovensku.

Po krízovom štábe prijali tieto opatrenia.

K už niektorým otovreným predajniam pribudnú ďalšie. Okrem potravín, drogérií, lekární, obchodov so zvieracími potrebami, telefónnch operátorov, reštaurácií a stánkov (výdaj len cez okienko), pôšt, bánk, eshopov, práčovní, autoservisov pribudnú ďalšie. Po zasadnutí krízového štábu sa rozhodli otvoriť nasledujúce prevádzky a konkrétnymi podmienkmi:

  • maloobchodné prevádzky s rozlohou do 300 m2, v obchodoch s oblečením je skúšanie odevov zakázané. 
  • ubytovacie zariadenie, ktoré poskytú služby dlhodobého ubytovania (minimálne 10 dní) bez poskytovania stravy
  • vonkajšie trhoviská s predajom sadeníc, rezaných kvetov, potravín a nápojov, zeleniny a ovocia. Na trhovisku musí byť zabezpečený jednosmerný pohyb zákazníkov, regulovaný vstup a výstup z trhoviska, predajné miesta musia byť od seba vzdialené minimálne dva metre. Zároveň je ale zakázané konzumovať nápoje a jedlo na mieste.
  • Otvárajú sa predajne automobilov, vrátane autobazárov
  • cukrárne, zmrzlinárne, bistrá, kaviarne, bary a podobné zariadenia verejného stravovania (zákazník ale nemôže vojsť do prevádzky). Otváracie hodiny týchto prevádzok spôsobom predaja mimo donáškovej služby sa obmedzujú na hodiny od 6:00 hod. do 20:00 hod. Zakazuje sa konzumácia pokrmov a nápojov na terasách prevádzok verejného stravovania. 
  • čistenie a dekontaminácia cisternových vozidiel ARD
  • služby colno-deklaračnej a špedičnej činnosti
  • služby vydávania tachografových kariet

Naďalej zostávajú zatvorené obchodné centrá. Okrem prevádzok ako potraviny, lekárne, banky, pošty, obchody s novinami, kľúčové služby, eshopy.

Naďalej zostávajú zatvorené prírodné aj umelé kúpaliská, telovýchovné a športové zariadenia, zariadenia starostlivosti o ľudské telo a rovnako aj zariadenia pre deti a mládež, kiná, kasína. Toto opatrenie neplatí pre:

  • prírodné a liečebné kúpeľné pobyty
  • vonkajšie športoviská pre bezkontaktný šport. Šatne, bazény, hygienické zariadenia budú zatvorené. Rovnako sa bude dať vonku športovať len bez prítomností obecenstva. 
Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Naďalej zostávajú uzavreté denné stacionáre, rehabilitácie či jasle.

Taktiež stále vo všetkých otvorených predajniach platia prísne hygienické opatrenia:

  • vstup a pobyt v prevádzke (vo vonkajších aj vnútorných priestoroch) umožniť len s prekrytými hornými dýchacími cestami (napríklad rúško, šál, šatka, atď.),
  • pri vchode do prevádzky aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice,
  • zachovávať odstupy osôb minimálne 2 m,
  • počet zákazníkov v prevádzke v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jeden zákazník na 25 m2 z predajnej plochy prevádzky,
  • na všetky vstupy do prevádzky viditeľne umiestniť oznam o povinnosti dodržiavať vyššie uvedené hygienické opatrenia a oznam o maximálnom počte zákazníkov v jednom okamihu,
  • vykonávať časté vetranie priestorov prevádzky a pravidelne vykonávať dezinfekciu dotykových plôch, kľučiek, nákupných vozíkov a košíkov,
  • zabezpečiť umývanie podláh každý deň na vlhko.

V nedeľu budú obchody a všetky ostatné prevádzky stále zatvorené. Okrem veterinárnych ambulancií, lekární, čerpacích staníc, reštaurácií a stánkov s rýchlym občerstvením (zákazník nemôže vstúpiť do prevádzky), donáškových služieb.

Po novom sa mení vyhradený čas pre seniorov. Čas pre nich bude vyhradený od 9:00 do 11:00. „V inom čase je osobám na 65 rokov zakázané tieto prevádzky navštevovať a týmto prevádzkam osoby nad 65 rokov obsluhovať,“ píše sa v nariadení úradu verejného zdravotníctva.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices