koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Šesť týždňov opatrení na Slovensku: Podľa odborníkov a lekárov nemáme ešte ani z ďaleka vyhraté

BRATISLAVA / Na Slovensku už prežívame takmer 6 týždňov opatrení, ktoré navrhla predchádzajúca, či súčasná vláda. V niečom sa postupne poľavilo, v niečom nie. Podľa odborníkov a lekárov, Slovensko nemá ešte vyhraté. Kvitujú najmä to, že občania od začiatku nosia rúška. S ich skorým odložením, ale počítať netreba.

Inštitút zdravotnej politiky ešte v marci avizoval, že vrchol pandémie bude začiatkom leta. Podľa neho sa za tento čas vieme na koronavírus pripraviť. Toto obdobie nám malo kúpiť čas, aby sme vedeli na vírus reagovať lepšie, než to bolo v Taliansku alebo v Španielsku. „Ak sa budú tieto opatrenia, ktoré boli veľmi prísne, ale veľmi dôležité, ak sa budú dodržiavať, tak nám pomôžu ten vrchol oddialiť,“ povedal Martin Smatana, Inštitút zdravotnej politiky.

Zaviedla sa séria opatrení. Od nosenia rúšok, až po zatvorení škôl a takmer všetkých obchodov. Ľudia zostali v domácej karanténe. Podľa lekárov sme s opatreniami začali včas a práve aj preto nieje v našej krajine markantný nárast chorých. „Že sme veľmi dobre využili tento čas, kedy sa nám podarilo spomaliť šírenie vírusu a boli prijaté určité opatrenia, že počet infikovaných ľudí je u nás nižší, ako v mnohým okolitých krajinách,“ skonštatovala členka krízového štábu Andrea Kalavská.

„Treba si uvedomiť, že ten vírus je na Slovensku, je medzi nami denne, to môžu ľudia vidieť aj na tom, že sú nové prípady, aj keď tie čísla sú veľmi dobré, nízke. Ale netreba zabúdať, že ten vírus je stále medzi nami,“ upozorňuje Peter Visolajský z permanentného krízového štábu. To, že vláda od stredy otvorila niektoré prevádzky obchodov, ktorých fungovanie je za prísnych podmienok, neznamená, že sme nad infekciou vyhrali a môžeme pomaly odkladať rúška.

„Nie. Dvakrát tak musím dbať nato, aby som to rúško mala, aby som sa nestretávala s druhými ľuďmi, často umývala ruky a zbytočne nechodila po uliciach. V súčasnom štádiu, aké máme u nás,  musíme všetci dodržiavať pravidlá, ktoré sú dané hlavným hygienikom SR,“ uviedla Kalavská.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

„Akonáhle my poľavíme v tých opatreniach, tak treba vždy rátať, že do dvoch týždňov nastane vzostup tých ochorení. Ten vírus sa bude viac šíriť,“ povedal Visolajský. „Stále tu platí to, že nemôžem vyjsť z domu bez rúška,“ upozorňuje Kalavská. Vláda od začiatku šírenia nového koronavírusu pripravuje aj nemocnice. A to najmä nato, aby zvládli prípadný veľký nápor pacientov. Spočiatku sa zastavili aj plánované operácie. V súčastnosti sa aj v tomto uvoľnilo, pretože treba riešiť aj pacientov s vážnym zdravotným stavom.

„Popri tom všetkom prebieha príprava nemocníc na také náročnejšie situácie. Je to aj v kúpe nových prístrojov, vytvárame nové lôžka, zabezpečuje sa viac kyslíku do nemocníc, nakupujú a nakúpili sa ventilácie, stroje na umelé dýchanie,“ povedal Visolajský. Veľký problém je však v nedostatku nemocničného personálu. Ten bol už pred samotným koronavírusom. „Toto sa snažíme vyriešiť aspoň zaškoľovaním ľudí, aby zvládli aj iné diagnózy,“ uviedol Visolajský.

Na koronavírus neboli pripravení v žiadnom štáte. Napriek niektorým uvoľneniam o výhre nehovorí ani nemecká kancelárka. „Pandémia nieje na konci, s týmto vírusom budeme ešte dlho bojovať,“ povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

„Každý jednotlivec musí byť na seba dvakrát tak prísny,“ skonštatovala Kalavská. „Vyhraté bude vtedy, keď značnú časť populácie bude mať imunitu na toto ochorenie, čo je naozaj výhľadovo veľmi dlhá doba a všetci dúfame, že bude čoskoro vakcína, ktorá by nám k tomuto víťazstvu mohla pomôcť,“ dodal Visolajský.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices