Smolkova
Bývalá europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Výhovorky ako metóda vládnutia

Od vymenovania novej vlády prešlo iba 5 týždňov a už stihli jej predstavitelia predniesť plejádu výhovoriek k tomu, čo pred voľbami sľúbili, resp. čo je v PVV a čo je realita.

Najčerstvejší prípad je zvolenie sudkyne Aleny Svetlovskej do Súdnej rady SR, čo je v rozpore s programovým vyhlásením vlády. Argument, že PVV ešte nie je schválené, neobstojí.  Zaujímavé by bolo vedieť, ako by sa vyhovárali, ak by bolo PVV už schválené pred voľbou nominantov do súdnej rady, čo teoreticky aj  mohlo byť.

Ďalším príkladom sú rýchlotesty, ktoré vo februári hádzal premiér Matovič do Dunaja a dnes také isté nakupuje drahšie. Výhovorka, že milión sme nepotrebovali, že nám stačí 500 tisíc, zase neobstojí, pretože dnes nikto nevie, koľko ich budeme potrebovať, ako sa bude pandémia správať v budúcnosti. To, že preplatíme pol milióna, to premiéra ani ministra financií  nevyrušuje.

Ešte markantnejšie sú rýchle dosadzovania svojich ľudí do odborných funkcií. Výhovorka premiéra Matoviča, že on len zodpovedá za svojich nominantov, nie je namieste, pretože on najviac  kričal pred voľbami o transparentnosti a odbornosti. Je predseda vlády, ktorý už musí prevziať zodpovednosť za celú vládu.

Pri nepopulárnych opatreniach sa vyhovárať na hlavného hygienika je už také primitívne, že je to škoda aj komentovať.  Ale chystané zrušenie vlakov zadarmo pre dôchodcov len kvôli tomu, že ich  cca 4 tisíc denne cestuje, nemôže ostať bez povšimnutia. Tri koaličné strany, okrem SaS, v každej jednej predvolebnej debate potvrdzovali, že sa vlaky zdarma pre študentov a dôchodcov rušiť nebudú. Dočasné rušenie pre študentov má opodstatnenie, ale pre dôchodcov je čistá výhovorka. Vie pán premiér preukázať, že cca 4 – 6 tisíc dôchodcov, ktorí vraj denne cestujú vlakmi, nejde do práce, k lekárovi, nakúpiť si ? Pretože ak by nevedel, na Slovensku máme aj pracujúcich dôchodcov a nie je ich málo.  Asi to neovláda, pretože ináč by sa nebol  vyhováral na hlavného hygienika pri striktnom určení času nákupu pre seniorov od 9.00 – 11.00 a sám by ho bol požiadal o prehodnotenie nariadenia a neriešil situáciu až po veľkej kritike samotných dôchodcov, obchodníkov, opozície, aj pani prezidentky.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

A na záver, pán premiér Matovič,  skúste sa na chvíľu zastaviť, sadnúť si, prečítať si Váš volebný program aj programové vyhlásenie vlády, aby ste vedeli, čo ste sľubovali a čo sľubujete na najbližšie štyri roky.

Aby  už ďalšie výhovorky nemuseli byť metódou Vašej vlády.

Monika Smolková, bývala poslankyňa Európskeho parlamentu.

O Monika Smolková

Mgr. Monika Smolková je absolventkou Pedagogickej fakulty UPJŠ v Prešove a dvojročného postpromočného štúdia Ekonomickej fakulty TU Košice. V rokoch 2009 – 2019 bola poslankyňou EP a členkou výboru pre regionálny rozvoj a členkou výboru pre kultúru a vzdelávanie. V rokoch 2006 – 2009 bola poslankyňou NR SR a členkou výboru pre školstvo, vedu a šport. Má bohaté skúsenosti v práci v samospráve. V rokoch 2002 – 2006 bola poslankyňou mestského zastupiteľstva v Košiciach a predsedničkou sociálnej komisie a súčasne vykonávala funkciu zástupkyne starostu v MČ Košice - Dargovských hrdinov, kde v rokoch 2006 – 2009 vykonávala funkciu starostky. V rokoch 2005 – 2009 bola zvolená za poslankyňu Košického samosprávneho kraja a predsedníčku kultúrnej komisie. V súčasnosti sa angažuje v práci mimovládnych organizáciách v oblasti životného prostredia, vzdelávania, kultúry, športu a v sociálnej oblasti.

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona …

Consent choices