Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä ozdravný plán po koronakríze a rozpočet

Počas plenárneho zasadnutia, ktoré sa začne v stredu, sa budú poslanci zaoberať možnosťami pomoci po koronakríze z európskeho rozpočtu a novými štítkami na pneumatiky.

Podpora európskeho hospodárstva

Ekonomika sa počas pandémie koronavírusu značne spomalila a EÚ hľadá cesty, ako ju znovu naštartovať. Európska komisia by mala prísť s novým návrhom dlhodobého rozpočtu na roky 2021-2027, ktorý by mal obsahovať vyššie sumy v záujme podpory hospodárstva. V stredu budú o tom poslanci rokovať s komisiou a radou, hlasovať sa bude neskorší deň v týždni.

Dohodnúť sa multi-miliardovom finančnom pláne trvá už dlhú dobu a je dosť pravdepodobné, že nový dlhodobý rozpočet 2021-2017 sa oneskorí. V stredu budú preto poslanci hlasovať o uznesení, kde vyzývajú komisiu, aby do 15. júna vypracovala dočasný núdzový rozpočet. Farmári, firmy a organizácie, ktoré dostávajú podporu z eurofondov, tak o ňu neprídu, ak nebude riadny dlhodobý rozpočet prijatý načas.

Označovanie pneumatík

V stredu bude parlament hlasovať o novom označovaní pneumatík. Nové štítky by mali obsahovať informácie o ich palivovej účinnosti, priľnavosti za mokra a hluku, aby ich spotrebitelia mohli lepšie porovnať a lepšie sa rozhodnúť pri ich nákupe.

Aplikácie na sledovanie kontaktov

Veľmi dobrým spojencom v boji proti pandémii koronavírusu môžu byť mobilné aplikácie, ktoré pomáhajú vystopovať ľudí, ktorí boli v kontakte s nakazenými osobami. Poslanci však chcú zabezpečiť, aby tieto aplikácie rešpektovali pravidlá ochrany súkromia. Vo štvrtok sa bude o tejto téme rokovať na pléne.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Situácia v Maďarsku

Počas koronakrízy sa objavili aj nové obavy ohľadne právneho štátu v Maďarsku, keďže tamojšia vláda má teraz právo vládnuť dekrétmi a to na neobmedzenú dobu. V stredu budú o tom poslanci rokovať so zástupcami komisie a rady.

Odpadová voda

V stredu sa bude hlasovať aj o opätovnom využívaní odpadovej vody na zavlažovanie v poľnohospodárstve, ktoré v niektorých mesiacoch  bojuje s jej nedostatkom.

Absolutórium na rozpočet

V ten istý deň poslanci v hlasovaní rozhodnú, či udelia súhlas s plnením rozpočtu za rok 2018 európskymi inštitúciami a agentúrami. Tento proces sa volá udeľovanie absolutória.

Schôdze výborov

Parlamentné výbory sa budú počas svojich schôdzí zaoberať rozličnými témami. Od obehového hospodárstva, cez biodiverzitu a udržateľnú mobilitu po etické otázky, ktoré se sebou prináša nástup umelej inteligencie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices