PHOTO:Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň boja proti homofóbii, transfóbii a bifóbii

Každý rok 17. mája si celý svet pripomína Medzinárodný deň boja proti homofóbii, transfóbii a bifóbii.

„Nikto by sa nemal báť ísť po ulici ruka v ruke s milovanou osobou. Európa bude vždy obhajovať základné práva a slobody. V tejto Únii sme si všetci rovní,“ povedala podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Z výsledkov výskumu FRA vyplýva, že 52% LGBT ľudí na Slovensku za uplynulý rok zažilo diskrimináciu alebo obťažovanie, priemer EÚ je 47%.

Pritom vo štvrtok poslanci NRSR v  hlasovaní nevzali na vedomie Správu o činnosti verejného ochrancu práv ombudsmanky Márií Patakyovej za rok 2019.

„LGBTI ľudia nechcú nič navyše. Usilujú len o obyčajný ľudský rešpekt, zachovanie dôstojnosti a možnosť prežiť svoje životy v rovnakom bazálnom právnom a existenciálnom bezpečí, ako všetci ostatní. Ak sa raz nechceme hanbiť pred svojimi deťmi, je našou povinnosťou im to umožniť.“ povedal Michal Šimečka.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Viaceré  krajiny si práve tento deň pripomínajú vyvesením LGBTI vlajkou alebo rozsvietením budovy ako to robí každoročne Európska Komisia.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices