turisti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slováci pre pandémiu menia preferencie aj v letných dovolenkách, mnohí volia domáci oddych

Obmedzenia pohybu v súvislosti s pandémiou koronavírusu menia aj preferencie Slovákov v prípade letných dovoleniek. Mnohí volia dovolenku na Slovensku, najmä domáce hory čaká nával turistov. Uviedla analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková s tým, že podľa údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat si už dlhodobo práve slovenskí turisti volia výlet do hôr častejšie ako ostatní Európania.

„Každý štvrtý výlet Slovákov končí na horách. V prípade výletov na hory, ktoré trvajú jeden a viac dní, sú Slováci lídrami v rámci 27 krajín EÚ. Na opačnom konci rebríčka sa ocitlo Lotyšsko, tamojší obyvatelia si iba v jednom percente prípadov na krátkodobejší pobyt vyberajú horskú turistiku,“ uviedla Buchláková.

V priemere si vyberá práve hory na krátkodobé či dlhodobejšie výlety až 13 % Európanov. Na druhom mieste za Slovákmi (25 %) sa umiestnili Rumuni (24 %), za ktorými nasledujú Francúzi a Taliani (po 19 %). Litva, Lotyšsko, Estónsko, Chorvátsko, Švédsko, ale aj Dánsko či Veľká Británia majú najmenej nadšencov hôr. Výlety do hôr trvajú v priemere viac ako šesť nocí, pričom je paradoxom, že najdlhší čas v kopcoch trávia Briti, viac ako 14 dní. Ďalej sú to Gréci (12 dní) a Estónci (11 dní).

„Krátkodobejšie výlety Slovákov zhltnú viac peňazí ako napríklad Čechom. V priemere je to 420 eur za viac ako štyri noci. Dovolenka vytiahne z vrecka najviac peňazí Švajčiarom, a to až 1163 eur, najmenej Rumunom, v priemere 209 eur. Česi minú na dovolenke okolo 250 eur. Výdavky zahŕňajú ubytovanie, stravu v reštaurácii, dopravu či nákup suvenírov a podobne. Práve z dôvodu, že tohtoročné letné dovolenky v zahraničí Slováci obmedzia, očakávame, že minú podstatne viac práve na Slovensku. K tomu treba prirátať aj možnosť využitia rekreačných poukazov,“ poznamenala Buchláková.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Údaje Eurostatu za rok 2019 ukázali, že podiel ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť týždňovú dovolenku mimo domova, sa za posledné roky znižoval. „Stále je však na Slovensku zhruba 430-tisíc ľudí, ktorí si to z finančného hľadiska jednoducho dovoliť nemôžu. Koronakríza, znižovanie platov či prepúšťanie môže spôsobiť, že v horizonte dvoch rokoch pribudne v tejto skupine ďalších 50-tisíc ľudí,“ dodala Buchláková. Najčastejšie Slováci financujú svoje dovolenky skôr z úspor. Sú aj takí, ktorí si cez spotrebné úvery financujú aj dovolenku, no nakoľko ide o bezúčelový úver, presné štatistiky o tom neexistujú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices