Korcok
Foto: MZVaEZ SR.

I. Korčok: Kolegovia z okolitých krajín sú si vedomí, že Slovensko má najlepšie výsledky v boji s pandémiou

Koordinácia krokov pri zvažovanom uvoľnení obmedzení v prípade hraničných režimov. Taká bola hlavná téma videokonferencie ministrov zahraničných vecí krajín Slavkovského formátu (Slovensko, Rakúsko a Česko – S3), ktorá sa s podporou Slovenska rozšírila aj o Maďarsko.

Slovensko podporilo prizvanie Maďarska, aby sme aj v tomto rozšírenom formáte pokračovali v diskusii ohľadom hraníc, ocenil som pritom práve tú skutočnosť, že Maďarsko ako prvé umožnilo našim občanom vstup na svoje územie bez potrebných testov,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok.

Svojich rezortných partnerov informoval o rozhodnutí vlády Slovenskej republiky umožniť našim občanom vycestovať do okolitých krajín s výnimkou Ukrajiny na dobu 24 hodín, ak spĺňajú podmienky vstupu cieľovej krajiny. Kolegovia z okolitých krajín sú si vedomí, že naša krajina má najlepšie výsledky v boji s pandémiou, preto som ich požiadal o to, aby naši občania mohli cestovať do Rakúska a Česka aj bez testov. Aj z toho dôvodu, že riziko rozširovania epidémie je zo strany Slovenska najnižšie. Treba však uviesť, že partneri očakávajú rovnaké podmienky aj od nás,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Rakúsky, český a maďarský kolega na rokovaní informovali o svojom pripravovanom rozhodnutí otvoriť svoje hranice so susednými štátmi, vrátane Slovenska, k 15. júnu 2020. „Postoj Slovenska však bude záležať od vývoja epidemiologickej situácie v uvedených krajinách, ale aj od vývoja v tých krajinách, s ktorými si naši susedia otvoria hranice,“ doplnil minister I. Korčok s tým, že odpoveď je potrebné nájsť aj vo svetle očakávaní našich občanov, ktorí sa zaujímajú o možnosti cestovania do Chorvátska.

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices