lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: FB ML

Miriam Lexmann: Slovensko by malo z fondu obnovy dostať 8 miliárd EUR

PLENÁRKA O FONDE OBNOVY: SR BY MALA DOSTAŤ 8 MILIÁRD
?? Dnes zasadal Európsky parlament a za prísnych opatrení som už bola fyzicky pri tom. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen predstavila návrh dlhodobého rozpočtu na roky 2021 až 2027 a plán hospodárskej obnovy po koronakríze. Komisia chce na hospodársku obnovu poskytnúť členským štátom EÚ spolu 750 miliárd eur (500 miliárd v dotáciách a 250 v pôžičkách).

 Dôležité je, že Fond obnovy neovplyvní existujúce programy a politiky EÚ. Musíme však čím skôr hovoriť aj o účele využitia týchto peňazí, a čo najpresnejšie odhadnúť našu absorpčnú kapacitu.
 Som za tzv. hybridný systém: kde treba rýchlu pomoc – granty, kde jestvuje ekonomická sila – pôžičky. Treba si však uvedomiť, že ako granty, tak aj pôžičky musí niekto zaplatiť.
 Vítam tému nových zdrojov do rozpočtu, pri ich realizácii sa však musí plne rešpektovať princíp subsidiarity. Nové zdroje musia ísť ruka v ruke s vyriešením daňových únikov a daňových rajov, kadiaľ utekajú z rozpočtu Únie milióny eur.
 Keďže pôžičku bude splácať dnešná mladá generácia, priblížme sa im v tematickej oblasti zdrojov, kam určite patrí ekológia – daň za plasty, clo na ekologicky nešetrne vyrábaný tovar a digitálne technológie – spoločná daň pre veľké digitálne spoločnosti.

Viac..  Miriam Lexmann: Som rada, že došlo k dohode a 50 milliárd EUR pre Ukrajiny sme schválili

Podľa niektorých odhadov by Slovensko malo z Fondu pomoci dostať 8 miliárd eur iba v prvej polovici VFR, návrh však ešte nie je konečný, musí prejsť kompletným legislatívnym procesom.

O red

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices