koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slováci žijúci v Česku či Maďarsku nemôžu navštíviť Slovensko. Nemajú tam totiž trvalý alebo prechodný pobyt

BRATISLAVA /Slováci žijúci v Česku vraj nemôžu využiť možnosť návštevy Slovenska na 48 hodín, pretože v Česku nemajú trvalý, alebo prechodný pobyt. Český občan však takto navštíviť Slovensko môže. Podľa ministerstva vnútra si ale trvalý alebo prechodný pobyt mali Slováci vybaviť už skôr. Problémom sa však vo štvrtok predsa len zaoberal krízový štáb a našim krajanom vyjde v ústrety. Už budúci týždeň bude vydaný zoznam ďalších dokladov, ktoré budú pri vstupe na Slovensko uznané.

Keď občan niektorej z okolitých krajín príde na Slovensko a opustí ho do 48 hodín, má to bez problémov. No Slovák žijúci v zahraničí, to až také jednoduché nemá. Ide predovšetkým o Česko a Maďarsko, s ktorými Slovensko má dohodu o 48-hodinovom pobyte. „Moja dcéra študuje v Česku a tešili sme sa, že ju od februára uvidíme. Žiaľ, študent, ktorý nemá v Česku trvalý alebo prechodný pobyt, nemôže prísť domov. Musel by ísť do domácej karantény s aplikáciou. My by sme museli byť takisto,“ vraví matka študentky Andrea Dekánková.

Podobné sťažnosti prichádzali nielen od študentov, ale aj aj od pracujúcich, alebo podnikateľov. „Je to diskriminácia, nechápem to. Tisíce ľudí, ktorí nemajú pobyt, lebo to nie je nutnosť. Tí ľudia 3 mesiace neboli doma a majú potrebu vybaviť si veci a nemôžu 14 dní sedieť sedieť doma,“ myslí si podnikateľ v Česku Slavomír.

Avšak podľa stanoviska Ministerstva vnútra SR sa Slovákom žijúcim v zahraničí žiadna krivda nedeje. „Občania EÚ žijúci na území iného štátu dlhšie ako 3 mesiace sú povinní zaregistrovať sa na príslušnom oddelení cudzineckej polície v danom štáte a na základe EÚ smernice by tak mali urobiť do 30 dní,“ vraví hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Túrosová. 

Prax ale bola taká, že ľudia sa nehlásili. „Pravda je taká, že mnoho občanov si taký doklad nevybavovalo, lebo sa to nevyžadovalo,“ poznamenal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. „Študenti sa nemajú prečo hlásiť na prechodný pobyt, bývajú na internátoch, alebo privátoch a to trvá pol roka vybavenie prechodného pobytu,“ reaguje mama študentky.

Situácia prekvapila aj ministerstvo zahraničia. „Môžem povedať, že nás to trochu prekvapilo,“ povedal Klus. A na rokovaní permanentného krízového štábu sa jeho členovia týmto problémom zaoberali. „Tam panuje zhoda, že v pondelok by mal krízový štáb vydať zoznam nejakých dokumentov, ktoré sa dajú akceptovať. Mohli by to byť pracovné zmluvy, telefónne účty, kartička poistenca, alebo iné doklady,“ povedal Klus.

V prípade študentov by to mohol byť doklad o štúdiu, nájomná zmluva k ubytovaniu na internáte, alebo zmluva s mobilným operátorom. Ak to krízový štáb schváli, zoznam nových dokladov by mohol platiť od budúceho štvrtka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices