tehotenstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Sú interrupcie témou dňa? Pozrite si reakcie političiek

SLOVENSKO / Chceme urobiť všetko preto, aby ženy vedeli, aké sú ich ďalšie možnosti. Takto reagovala konzervatívna politička Anna Záborská na kritiku politických oponentov, ktorí vyčítajú niektorým konzervatívnejším poslancom, že opätovne vyťahujú tému sprísňovania či úplného zákazu interrupcií. Diskusiu kritizovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Ostré slová si aj k tejto téme vymenili najmä ženy – političky.

Otázka umelého prerušenia tehotenstva sa na politickej sfére objavuje pomerne pravidelne. Tentokrát je však hlas konzervatívnej časti poslancov, napriek koronakríze, pomerne hlasný. A má najmä silného spojenca, ministra zdravotníctva. Ten svoj zámer sprísniť prístup k interrupciám spomenul už v médiách.

„Ak v tej spoločnosti niečo nie je dobré, tak sa musíme snažiť, aby to vymizlo,“ uviedla Anna Záborská. „Toto je vymyslená téma,“ reagovala Lucia Nicholsonová.„Je mi ľúto všetkých žien a chcem sa im ospravedlniť za všetkých poslancov, ktorí vôbec takéto témy otvárajú,“ podokla Monika Beňová.

Podľa liberálnych politikov je načasovanie nešťastné. ​„Je to neprimerané, v tejto situácií, keď nevieme, ako sa bude vyvíjať ekonomická a sociálna situácia krajiny. Je to úplne úplne umelý problém a nie je to zodpovedné,“ podotkla Beňová. „Nie je to vhodné v tejto situácií ktorej čelíme. Lebo naozaj táto kríza v akej tu teraz sme v súvislosti s pandémiou ,“ zhodnotila Nicholsonová. „Neviem prečo to tak vnímajú, pretože téma interrupcií je témou Slovenska 30 rokov,“ informovala Záborská.

Reakcia prezidentky

Otvorenie tejto témy vzbudilo pozornosť aj u prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá svoje výhrady k debate zhrnula vo svojej výročnej správe, ktorú predniesla v piatok v parlamente. Mám na mysli hlasy, ktoré volajú po zmenách v rôznych kultúrno-etických témach bez toho, aby im predchádzala poctivá spoločenská a odborná debata“ vyhlásila Čaputová. „Neviem koho tým myslela, že akí odborníci,“ zhodnotila Záborská. „Takéto snahy stavajú rôzne skupiny proti sebe,“ uviedla prezidentka. „Rozhodne to nie je vyvolávanie napätia v tej spoločnosti,“ myslí si Záborská.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Svojich poslancov sa po prejave prezidentky zastal aj premiér: „Myslím si, že tu média urobili nadprácu.“
Anna Záborská tvrdí, že nebudú presadzovať tzv. poľský model, teda úplný zákaz interrupcií, aj samotná diskusia podľa nej tlačí čísla dole. „Aj my chceme ísť touto cestou aby mnohí ľudia pochopili, že prečo je to zlé a hlavne aké sú iné možnosti,“ uviedla Záborská. „To, že vy zakážete interrupcie, ešte neznamená, že  sa prestanú diať. Oni sa dejú ale ilegálne, čo ohrozuje zdravie žien,“ oponuje zástankyňa liberálnej strany Nicholsonová.

Čo chcú zmeniť určite, je to , aby interrupcie neboli preplácané ženám nad 40 rokov, ak na prerušenie nebol zdravotný dôvod a to aby nemali ženy povinnosť udať dôvod, prečo sa pre umelé prerušenie tehotenstva rozhodli.„Nikto nebude nikoho skúmať, či ten dôvod povedal pravdivý alebo nepravdivý, no proste ho prehovárať. Aby sme vedeli, že v ktorej oblasti tým ženám treba pomôcť,“ okomentovala Záborská. „Nám reálne klesá počet interrupcií reálne veľmi rapídnym spôsobom a my nepotrebujeme s tou úpravou robiť nič,“ uzavrela Nicholsonová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices