koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ponechanie nedele ako sanitárneho dňa je podľa právnikov protiústavné

BRATISLAVA / Núdzový stav, vyhlásený 16. marca v dôsledku pandémie nového koronavírusu, sa skončí uplynutím 13. júna. Maloobchodníci a zástupcovia obchodných centier združených v platforme „Ako dlho vydržíme“ privítali zmiernenie či zrušenie mnohých opatrení, ktoré v posledných mesiacoch tvrdo obmedzili ich podnikanie. Príkaz mať zatvorené v nedeľu z dôvodu sanitárneho dňa však považujú nielen za nelogické opatrenie, ale aj protiústavné. Dvaja renomovaní ústavní právnici tento názor potvrdzujú – v súčasnej situácii ide o neprimeraný zásah do podnikania maloobchodníkov, ktorý ani nemá právnu záväznosť.

Aj keď sa núdzový stav skončí uplynutím 13. júna, príkaz mať zavreté v nedeľu z dôvodu sanitárneho dňa ostáva v platnosti aj naďalej. Členovia platformy „Ako dlho vydržíme“ preto ponechanie sanitárneho dňa na nedeľu s povinnosťou zavrieť obchody vnímajú ako nešťastný krok, ktorý nielenže nemá opodstatnenie, ale ani nie je v súlade s ústavou.

Nákupné centrá sú moderné budovy, ktoré sa dajú jednoducho dezinfikovať, a v rámci ktorých sa dlhodobo zabezpečujú vysoké hygienické štandardy. Epidemiologická situácia na Slovensku je, vďaka krokom vlády azodpovednosti nás všetkých, mimoriadne priaznivá. Ak aj malo zmysel obchody dezinfikovať len raz týždenne, v súčasnosti je už zbytočné mať kvôli tomu zavreté celý deň,“ pripomína zástupca platformy Peter Papanek s tým, že by výber dňa či času mal byť na slobodnom rozhodnutí predajcov a nie nariadený štátom práve na nedeľu.

Kompletná dezinfekcia ako opatrenie na ochranu verejného zdravia sa dá vykonať aj bez zatvorenia prevádzky či v čase mimo otváracích hodín – teda aj bez toho, aby sa plošne na jeden celý deň v týždni zatvorilo.

S tým súhlasí aj ústavný právnik Radoslav Procházka. Upozorňuje, že v časti, v ktorej Úrad verejného zdravotníctva SR VZ nariaďuje raz do týždňa dezinfekciu, sa ešte pohybuje v medziach svojej právomoci. Tam ale podľa neho opodstatnenosť tohto nariadenia končí.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

„V časti, v ktorej prikazuje zatvorenie prevádzok každú nedeľu v mesiaci, ide ÚVZ úplne za hranicu. Navyše opatrenia, ktoré ÚVZ publikuje výlučne cez webstránku, nie sú ani úradne vyhlásenými právnymi aktmi a predstavujú skôr želania než príkazy, ktorých nedodržanie by bolo možné sankcionovať.“

Podľa ústavného právnika Mareka Benedika opatrenie Úradu verejného zdravotníctva opätovne nariaďujúce zatvorenie maloobchodných prevádzok a povinnú dezinfekciu v nedeľu za aktuálnej situácie už ani nespĺňa ústavný princíp nevyhnutnosti – nie je totiž primerané.

„Obmedzenie stretávania sa ľudí v maloobchodných prevádzkach v jeden deň v týždni už nie je nevyhnutné na dosiahnutie sledovaného cieľa. Na vykonanie dezinfekcie priestorov zjavne nie je potrebné zatvárať prevádzku na celý jeden deň. Môže sa naopak javiť, že ide o opatrenie fakticky zavádzajúce trvalý zákaz nedeľného predaja. O motivácii skrytými ideologickými dôvodmi sa môžeme len dohadovať, v každom prípade by to bolo v sekulárnom štáte, akým SR je, neprípustné.“

Peter Papanek z platformy „Ako dlho vydržíme“ preto na základe odborných názorov upozorňuje, že v Zbierke zákonov žiadny príkaz mať v nedeľu zavreté nevyšiel. „Je potrebné flexibilnejšie reagovať na aktuálnu situáciu, hľadať k nej primerané riešenia a najmä definovať podmienky. Netvorme blacklisty a zoznamy zákazov, ale hľadajme spôsob, ako maloobchodu dovoliť sa nadýchnuť a zmierniť dopady ekonomickej krízy a rastu nezamestnanosti.“

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices