letisko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Cenné rady pred cestovaním do zahraničia či plánovanou dovolenkou. Ak sa chystáte do Grécka môže nastať tento problém

SLOVENSKO/EÚ / Prílet prvého civilného lietadla na bratislavské letisko bol pre nás tak trochu symbolický. Práve v pondelok sa totiž výrazne uvoľňujú protipandemické opatrenia – a Európa sa znova dáva do pohybu. Prečítajte si, čo všetko sa mení a uvoľňuje.

„Od dnešného dňa máme novú cestovnú mapu vydanú českými partnermi, od zajtra sa otvára Rakúsko pre 31 krajín, vrátane Talianska, Francúzska, Španielska. Nemecko ruší hraničné kontroly. Otvára sa aj Ukrajina, zatiaľ len jednosmerne, ale naši občania už by mali mať možnosť vycestovať na Ukrajinu,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR ​Martin Klus. Ten zároveň podotkol, že ak Slováci vycestujú na Ukrajinu, tak vrátiť späť, sa budú môcť len za predpokladu negatívneho testu. V rámci bezpečnosti by sa prehodnocovať mali aj jednotlivé časti Ukrajiny.

Schengenský priestor sa v pôvodnom rozsahu otvárať nebude

„Zatiaľ pre Slovensko určite nie. Pôvodný rozsah zahŕňa Nemecko alebo Rakúsko. Ide o 31 krajín, čiže všetky krajiny EÚ a krajiny európskeho hospodárskeho priestoru, a teda aj napríklad Veľkú Britániu. Čo je pre niektorých epidemiológov problém. Niektoré krajiny sú totiž na vrchole druhej fázy, a to sa týka aj Bulharska. Takže ja očakávam prehodnotenie niektorých rozhodnutí z minulého týždňa,“ skonštatoval Klus. Situácia sa bude meniť na dennej, maximálne týždennej báze.

Situácia na hraniciach s Poľskom

„Hranicu s Poľskom sme otvorili aj my. Z väčšiny priechodov sa stiahli aj hliadky,“povedal Klus. Pre Poľsko máme zatiaľ obmedzený režim. To znamená, že Slováci môžu vycestovať do Poľska len na 48 hodín. Ak stanovený limit prekročia, tak je nevyhnutné, aby sa vrátili s negatívnym testom. „Poliaci môžu vstúpiť na našu krajinu len s negatívnym testom na koronavírus, alebo môžu požiadať o tranzitné povolenie, ktoré zahŕňa len 8 hodín pobytu na území Slovenska. Mnohí to chceli využiť na ceste z Rakúska, no tam zase narazili na administratívnu bariéru, že niektoré žiadosti sa nestihli vybaviť,“prezradil Klus.

Otváranie hraníc sa bude dôkladne prehodnocovať

„Niektoré krajiny sú opatrnejšie pri otváraní, iné zasa omnoho liberálnejšie. Dá sa povedať, že tým otváraním hraníc sa vystavujeme istej miere rizika, takže opatrnosť je na mieste,“zhodnotil Klus. V prípade, ak sa situácia u nás alebo v zahraničí zhorší, tak všetko sa bude dôkladne prehodnocovať. „V prípade Portugalska sa to napríklad prehodnotilo tak, že z pôvodnej zelenej krajiny sme urobili červenú. To isté bude zrejme platiť aj o Bulharsku, či ďalších krajinách,“ povedal Klus.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Cenné rady pred cestovaním aj plánovanou dovolenkou

Hoci viacero krajín Únie na odporúčanie eurokomisie zruší obmedzenia týkajúce sa cestovania, stále nemožno povedať, že to bude tak ako predtým. „Máme len zelenú a červenú farbu. Máme 19 otvorených krajín všetky ostatné krajiny sú v špeciálnom režime, čo znamená, že by občania odtiaľ mali mať negatívny test ešte pred príchodom na Slovensko,“ povedal Klus.

„Problém nastane vtedy, ak sa ukáže, že občan svoju cestovateľskú diagnózu zatajil. V prípade, ak by nakazil niekoho, tak tam hrozia veľmi vysoké pokuty. Takže rozhodne neodporúčame občanom zatajovať, alebo sa tejto povinnosti vyhýbať,“ upozorňuje Klus. „Zelená farba“ znamená to, že do krajiny môže občan pricestovať aj odcestovať bez akýchkoľvek obmedzení,“ vysvetlil Klus.

Do Grécka radšej letecky

„Včera sme riešili možnosť vycestovať do Grécka. Je v zelenej zóne, no pokiaľ sa tam občania chystajú autom alebo autobusom a prechádzajú cez krajiny západného Balkánu, ktoré sú v tej sivej zóne, tak ten problém u nich nastáva. To znamená, že sa budú musieť preukázať negatívnym testom. Odporúčam teda skôr letecky,“ vyjadril sa Klus. K tomu, či sa „zelené krajiny“ nerozšíria o ďalšie, sa bude musieť dohodnúť konzílium epidemiológov. Dá sa predpokladať, že by išlo o krajiny mimo Schengenu.

Čo v prípade, ak sa „zelené krajiny“ stanú pre nás „červenými“? „Je dôležité to aktualizovať. Dobrým príkladom je Bulharsko.Riziko v niektorých oblastiach Európy je stále vysoké. Našim občanom preto odporúčam počas leta ostať doma,“ skonštatoval Klus. „Nie je problém dostať sa do Chorvátska cez Maďarsko,ale na ceste späť maďarské úrady žiadajú vyplnenie dotazníka, ktoré je v maďarčine a je to pomerne problematické vyplniť pre ľudí, ktorí neovládajú maďarčinu. My odporúčame cestovať cez to Slovinsko a Rakúsko,“ uzavrel Klus.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices