DPH
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Nemecko schválilo dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty

BERLÍN – Nemecká vláda schválila dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty, ktoré sa má uplatniť od budúceho mesiaca v snahe podporiť spotrebiteľský dopyt v najväčšej európskej ekonomike. Redukcia dane je hlavným bodom stimulačného balíka v celkovej hodnote 130 mld. eur.

Hlavná sadzba dane z pridanej hodnoty sa zníži na 16 % z úrovne 19 % od 1. júla na šesť mesiacov. Dolná sadzba, ktorá sa uplatňuje na potraviny a niektoré ďalšie tovary dennej potreby, sa zredukuje na 5 % z úrovne 7 %. Očakáva sa, že nemecký parlament to schváli 29. júna.

Nemecká vláda zároveň schválila plán vyplatenia jednorazového bonusu v sume 300 eur na každé dieťa v rodine. K ďalším plánovaným opatreniam patrí pomoc zadĺženým obciam a väčšie finančné stimuly na nákup elektrických a hybridných automobilov.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Ekonomika Nemecka sa v prvom kvartáli dostala do recesie, o ktorej sa predpokladá, že sa v druhom kvartáli prehĺbi. Avšak zdá sa, že nemecká vláda verí, že jej balíček stimulov pomôže obratu v druhej polovici tohto roka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices