zasobovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Počas pracovných dní už nevozíme na Slovensko 700, ale až 823 kamiónov potravín

BRATISLAVA – Slovenskí agropotravinári sú maximálne znepokojení vývojom zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami. Kým ešte v roku 2018 na Slovensko potraviny vozilo 700 kamiónov počas každého pracovného dňa, dnes je to už 823 kamiónov plne naložených zahraničnými potravinami. Saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami bolo vlani pasívne v objeme 1,813 mld. eur, v porovnaní s rokom 2018 sa zvýšilo o 11,2 %. Záporné saldo vývozu a dovozu sa v medziročnom porovnaní zvýšilo vo všetkých sledovaných odvetviach. Informoval o tom v utorok na tlačovom brífingu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho.

Za prvé tri mesiace roku 2020 je saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami podľa Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) na úrovni mínus 491,1 mil. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa saldo zvýšilo o 68,6 mil. eur, resp. o 16,2 %. Na Slovensko si podľa SPPK navyše stále dovážame množstvo výrobkov, ktoré si dokážeme dopestovať alebo vyrobiť aj sami.

Zo živočíšnych výrobkov Slovensko v roku 2019 najviac doviezlo mäso zo svíň, čerstvé, chladené alebo mrazené v celkovej hodnote 302 mil. eur. Syry a tvarohy v hodnote 187,9 mil. eur. Mäso a jedlé droby z hydiny, čerstvé chladené alebo mrazené v hodnote 171,4 mil. eur. Maslo a iné tuky a oleje pochádzajúce z mlieka a mliečne nátierky v hodnote 57,2 mil. eur. Z rastlinných výrobkov sme v roku 2019 najviac dovážali zemiaky, čerstvé alebo chladené v hodnote 35,6 mil. eur. Mrkvu, cviklu, koziu bradu, hľuzový zeler, reďkev, repy a podobné jedlé korene v celkovej hodnote 29,4 mil. eur. Jačmeň v hodnote 25,6 mil. eur alebo zeleninu (nevarená alebo varená vo vode alebo v pare), mrazenú v hodnote 24,3 mil. eur.

Zo skupiny potraviny, nápoje a tabak Slovensko v roku 2019 najviac doviezlo chlieb, zákusky, koláče, sušienky a ostatné pekárske výrobky, obsahujúce kakao v celkovej hodnote 208,8 mil. eur. Vody, vrátane minerálnych vôd a sýtených vôd, obsahujúce pridaný cukor v hodnote 143,5 mil. eur. Párky, salámy a podobné výrobky z mäsa, drobov alebo z krvi v hodnote 107,9 mil. eur.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Medzi našich najhlavnejších importérov patria podľa Eurostatu susedné štáty. Za prvé štyri mesiace 2020 Slovensko najviac zásobili Česi. Doviezli k nám viac ako 353 tisíc ton potravín v hodnote takmer 430 mil. eur. Nasledujú Maďari s objemom viac ako 157 tisíc ton potravín v hodnote 133 mil. eur. Tretí najväčší dovozca na Slovensko je za spomenuté obdobie Poľská republika. Doviezla k nám viac ako 140 tisíc ton potravín v hodnote 189 mil. eur.

SPPK, jej výrobné a spracovateľské zväzy a združenia, vyzývajú vládu SR a ministerstvo pôdohospodárstva, aby urýchlene prijali systémové opatrenia na stabilizáciu agropotravinárstva a jeho postupné zvyšovanie konkurencieschopnosti na jednotnom európskom trhu.

Prioritnými témami by sa pritom podľa SPPK mali stať – prerozdelenie štátnej pomoci pre poľnohospodárstvo v roku 2020, vyplatenie zelenej nafty pre špeciálnu rastlinnú a živočíšnu výrobu v roku 2020, zelená nafta pre potravinárov – systémové opatrenie a jeho realizácia v roku 2020. Rovnako aj zmiernenie následkov pandémie COVID-19, príprava silného štátneho rozpočtu 2021 a príprava Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices