jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /ECR/. PHOTO: redakcia/red.

Eugen Jurzyca: Je dôležité, aby sme pôžičku z Bruselu začali splácať skôr ako v roku 2028

Plán európskej obnovy v hodnote 750 miliárd eur z dielne Európskej komisie má byť ozdravným plánom pre členské krajiny EÚ. Tieto peniaze však nie sú zadarmo a je potrebné ich splatiť. Nie hneď, avšak splácať sa začne až o niekoľko rokov. Aj o tom sme sa rozprávali so slovenským europoslancom Eugenom Jurzycom /SaS, ECR/.

Ako vnímate takúto formu splácania, resp. odkladu splátok?

Pôžičku v hodnote 750 miliárd eur začneme splácať v roku 2028, a podľa môjho názoru je to neskoro. Splácať treba v dobrých časoch, a tie možno prídu o rok, dva, tri…., nie až o 8 rokov. Je tu riziko, že sa medzitým objaví ďalšia kríza a my si budeme musieť opäť požičať. Politici, ktorí rozhodli o takejto pôžičke a o tom, ako budú tieto peniaze použité, by mali niesť zodpovednosť aj za splácanie.

Budeme musieť splatiť pôžičku naraz?

Nie, nebudeme musieť v tomto období splatiť celých 750 miliárd, ale do roku 2058 budeme musieť splatiť všetko. Dôležité je, aby sme začali vracať peniaze skôr než v roku 2028. Ja si myslím, že je správne rozkladať náklady na krízu. Na krízu sa treba pripravovať v dobrých časoch, odkladať si a čo sa nepodarí môžeme doplniť dlhom, ktorý potom čo najskôr splaťme. Tie naše deti zdedia dlh, ale mali by zdediť aj veľmi dobre investované peniaze z toho dlhu.

Kam by malo Slovensko investovať?

Myslím si, že máme v zásobníku niektoré reformy, ktoré sú drahé. Napríklad doba odpisovania: ak je príliš dlhá – 40 rokov, tak firmy neinvestujú dostatočne a keby sme ju skrátili, tak by sa stalo, že štátny rozpočet by dostal menej peňazí. Krátkodobo a časom by sa to vrátilo, ale na pár rokov by verejné financie prišli o peniaze. Keby sme mali možnosť si toto obdobie vykryť z takéhoto fondu obnovy, teraz by sme si pokojne mohli dovoliť odpisy zvýšiť. Tým sa síce krátkodobo znížia zisky, ale viac by sa investovalo:

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Je to historická šanca pre Slovensko?

Nepovedal by som, že priamo historická. Mali sme v minulosti väčšie šance a mnohé sme využili, napríklad vstup do EÚ. Za najväčšiu šancu ja osobne považujem, že každý rok si môžeme vylepšovať systém. Vynútiteľnosť práva, lepšie fungujúcu spravodlivosť, či menej byrokracie. Toto môžeme urobiť každý rok a tá šanca je zakaždým obrovská. Nemusíme ako Slovensko čakať, že nám šance prídu zo zahraničia. My máme tú šancu.

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices