Simecka Hojsik
Europoslanci Michal Šimečka a Martin Hojsík. Foto: redakcia/red.

Michal Šimečka a Martin Hojsík patria medzi najtransparentnejších europoslancov

Podľa analýzy organizácie Transparency International Slovensko (TIS) patria poslanci Európskeho parlamentu a podpredsedovia Progresívneho Slovenska (PS) Martin Hojsík a Michal Šimečka medzi najtransparentnejších europoslancov. Z analýzy TIS vyplýva, že len štyria slovenskí europoslanci transparentne zverejňujú informácie o svojich stretnutiach s lobistami. 

„Medzi prvé rozhodnutia, ktoré som po zvolení za poslanca Európskeho parlamentu spravil bolo, že svoj mandát budem vykonávať čo najtransparentnejšie. Som presvedčený, že voliči majú právo vedieť s kým sa ich volení zástupcovia stretávajú a o čom rokujú,“ uviedol progresívny europoslanec Martin Hojsík.

Hojsík spoločne so Šimečkom patrili aj medzi najaktívnejších europoslancov a vykázali najvyšší počet stretnutí. Hojsík sa podľa TIS stretol napríklad „s Európskou asociáciou dodávateľov automobilového priemyslu, firmami IKEA a Facebook, ale aj s neziskovkou World Wildlife Fund a Sloboda zvierat. Podľa vykázaných stretnutí druhý najaktívnejší europoslanec Michal Šimečka rokoval opakovane s Open Society Foundation ako aj s Facebookom, ale aj desiatkou ďalších organizácií,“ uvádza TIS na svojom Facebooku.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

„Spoločne s kolegami v Progresívnom Slovensku sme presvedčení, že slovenská politika potrebuje väčšiu transparentnosť. A to sa netýka len stretnutí s lobistami, Slovensko nutne potrebuje ukončiť dobu „našich ľudí“, zastaviť neodborné politické nominácie a konečne naštartovať transparentné výberové konania na pozície v štátnej správe a v štátnych podnikoch. S kolegom Michalom Šimečkom sa snažíme viesť príkladom. Verím, že tým prispejeme k zvyšovaniu politickej kultúry na Slovensku,“ uzavrel podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.

Povinnosť zverejňovať stretnutia s lobistami na Slovensku poslanci Národnej rady SR nemajú.

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices