Merkel
Angela Merkel. PHOTO: © European Union-EP.

Angela Merkel: Európa je schopná dosiahnuť veľké veci, pokiaľ budeme spolupracovať a jednať solidárne

Poslanci v stredu diskutovali s kancelárkou Angelou Merkel o hlavných cieľoch a stratégii začínajúceho šesťmesačného nemeckého predsedníctva v Rade EÚ.

Nemecké predsedníctvo v Rade (ministrov) EÚ, ktorého mottom je „spolu za obnovu Európy‟, je pevne rozhodnuté hľadať riešenia obrovských výziev súvisiacich s pandémiou ochorenia COVID-19, uviedla vo svojom prejave Angela Merkel. Ak chce vyjsť Únia zo súčasnej krízy jednotná a silná, musí sa podľa nemeckej kancelárky zamerať na päť oblastí: základné práva, solidaritu a súdržnosť, zmeny klímy, digitalizáciu a úlohu EÚ vo svete.

„Nemecko je pripravené prejaviť mimoriadnu mieru solidarity‟ zameranú na vybudovanie ekologickej, inovatívnej, udržateľnej, digitalizovanejšej a konkurencieschopnejšej Európy, zdôraznila Angela Merkel. „Európa je schopná dosiahnuť veľké veci, pokiaľ budeme spolupracovať a jednať solidárne,‟ dodala.

Reakcie predsedníčky Komisie a predstaviteľov poslaneckých klubov

„Výzvy, ktoré pred nami všetkými stoja, nemôžu byť výnimočnejšie,‟ vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. „Môžeme z nich však vzísť silnejší vďaka balíku obnovy EÚ pre budúce generácie. Nemecko si zvolilo jedno slovo: spolu. Práve to je motorom našej Únie,‟ zdôraznila. Šéfka Komisie tiež upozornila, že Európa potrebuje nový dlhodobý rozpočet aj balík obnovy EÚ pre budúce generácie. Komisia sa bude všemožne usilovať o dosiahnutie dohody na Viacročnom finančnom rámci aj balíku obnovy, dodala.

Manfred Weber (EPP, DE) uviedol, že EÚ sa potáca od krízy ku kríze kvôli strachu: „Strach je nepriateľom solidarity, budúcnosti a slobody.‟ Očakávania od nemeckého predsedníctva sú veľké, zdôraznil a dodal: „EÚ teraz potrebuje odvahu prejaviť solidaritu. Riešenie pre fond obnovy potrebujeme ešte tento mesiac (…) Žiadne spoločenstvo nedokáže prežiť bez ducha spolupatričnosti. Pre nás je to jednoducho európsky spôsob života.‟

Iratxe García Perez (S&D, ES) ponúkla nemeckému predsedníctvu spoluprácu, aby „bok po boku‟ v prospech občanov prekonali rozdelenie Európy na sever a juh či východ a západ. „Musíme dokázať, že je možné vytvoriť spravodlivejšiu a udržateľnejšiu spoločnosť, ktorá pamätá na životné prostredie a budúce generácie (…) chráni pracovníkov, cení si rozmanitosť a solidárne zvláda prílev migrantov,‟ dodala.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

„Aktuálnou prioritou musí byť prijatie plánu obnovy a nového Viacročného finančného rámca,‟ vyhlásil Dacian Ciolos (RE, RO). „Európu budujeme na projekte, vízii a silných hodnotách,‟ zdôraznil a dodal: „Je najvyšší čas, aby sme dodržiavaním zásad právneho štátu podmienili prístup k fondom EÚ. Politická príležitosť tu je. Využite na to tento bezprecedentný balík.‟

Jörg Meuthen (ID, DE) kritizoval nemeckú kancelárku za ignoranciu a ideologickosť. „Zrádzate myšlienku Európy a ohrozujete budúcnosť ďalších generácií,‟ vyhlásil poukazujúc na Európsky ekologický dohovor a fond obnovy. „Vaše poňatie solidarity je absurdné,‟ dodal.

Ska Keller (Zelení/EFA, DE) vyhlásila, že EÚ by mala pristupovať ku klimatickej kríze s rovnakou rozhodnosťou, s akou pristupuje k boju proti ochoreniu COVID-19. „Musíme prekonať krízu spôsobenú koronavírusom a vyhnúť sa klimatickej kríze,‟ zdôraznila. Nemecké predsedníctvo v Rade EÚ môže v tejto oblasti výrazne pomôcť, napríklad pri prerokúvaní ambiciózneho právneho predpisu v oblasti klímy, ktorý by požadoval zníženie emisií skleníkových plynov do roku 2030 o 65%, dodala.

Rafaele Fitto (ECR, IT) vyhlásil, že doterajšia reakcia EÚ na pandémiu bola „pomalá, nie veľmi efektívna a bez skutočnej solidarity‟. Nemecko by malo potlačiť sebectvo a obnoviť pôvodného ducha EÚ tým, že sa vyvaruje minulých chýb. „Musíme oživiť ekonomiku, zaviesť priaznivejšie obchodné politiky a znovu naštartovať jednotný trh,‟ dodal.

Martin Schirdewan (GUE/NGL, DE) pripomenul škodlivosť politiky úsporných opatrení z čias finančnej krízy a požiadal Angelu Merkel, aby túto chybu nezopakovala. Nemecké predsedníctvo tiež vyzval, aby v záujme transparentnosti zverejnilo protokoly Rady a prestalo blokovať návrhy v oblasti digitálnej dane pre veľké spoločnosti.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices