plenarne zasadnutie
PHOTO: © European Union-EP.

Europarlament neodobrí dohodu štátnych lídrov o rozpočte, ak ho nebude považovať za dostatočný

Počas plenárnej debaty 8. júla sa poslanci zhodli na tom, že EÚ musí zabezpečiť dostatočné financie na hospodársku obnovu po koronakríze, aby z nej vyšla silnejšia.

Počas debaty s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom poslanci hovorili o blížiacom sa summite 17. a 18. júla. Najvyšší štátni predstavitelia by sa mali počas neho dohodnúť na dlhodobom rozpočte EÚ na roky 2021-2027 a ozdravnom hospodárskom pláne po koronakríze. Európska komisia navrhuje balík v hodnote takmer 2 biliónov eur na pomoc najviac zasiahnutým regiónom a vytváranie udržateľnej, digitálnej a odolnej Európy.

Charles Michel poslancom informoval o svojich bilaterálnych rozhovorov s štátnymi lídrami v záujme dosiahnutia konsenzu. Do konca týždňa by mal prísť s kompromisným návrhom, no poznamenal, že sú tu stále veľké nezhody. „Po prvom kole konzultácií mám dojem, že rokovania sme stále neskončili a že stále máme pred sebou veľa práce,“ povedal.

Debaty sa zúčastnil aj podpredseda Komisie Maroš Šefčovič, ktorý podčiarkol potrebu spolupráce medzi Parlamentom, Radou a Komisiou. Zároveň vyjadril nádej, že stretnutie predsedov troch inštitúcií s Angelou Merkel, ktoré sa konalo neskôr v ten istý deň, položí základy pre kompromis.

Viacero poslancov počas plenárnej debaty varovalo, že Parlament neodobrí dohodu štátnych lídrov o rozpočte, ak ho nebude považovať za dostatočný. Siegfried Mureșan (PPE, RO) vyjadril znepokojenie nad tým, že Európska rada nezapája Parlament do rozhovorov. „Nemôžeme s vami súhlasiť, pretože navrhnete menší rozpočet pre Európsku úniu, ktorá musí urobiť viac,“ povedal predsedovi Európskej rady.

Iratxe García Pérez (S&D, ES) sa vyjadrila proti myšlienke, že členské štáty by mali spĺňať makroekonomické podmienky, aby mohli získať prostriedky na oživenie hospodárstva: „Vieme, čo úsporné opatrenia znamenajú, aký nepriaznivý vplyv majú na pracujúcich ľudí a ako okresávajú sociálne náklady. Nemôžeme si dovoliť vrátiť sa k týmto politikám. “

Poslanci vyzvali krajiny EÚ, aby sa dohodli na nových zdrojoch pre rozpočet EÚ. „Neuspokojíme sa s daňou za plasty,“ povedala Valérie Hayer (Renew Europe, FR), spoluautorka správy EP o vlastných zdrojoch. Podľa jej názoru by bremeno splácania grantov z fondu hospodárskej obnovy nemalo pripadať budúcim generáciám. „Uložme toto bremeno na GAFA [Google, Apple, Facebook a Amazon], na nadnárodné spoločnosti, ktoré praktizujú agresívne daňové plánovanie a na veľkých znečisťovateľov,“ povedala.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Poslanci žiadajú vedúcich predstaviteľov EÚ, aby nezabudli na rozsah výziev, ktorým Európa čelí. „Ľudia sa boja sumy tohto balíka, ale úprimne povedané, hovoríme o 1,5% HDP za tri roky, pričom recesia by mohla byť 9 – 10% HDP,“ zdôraznil Philippe Lamberts (Zelení / EFA, BE). Rasmus Andresen (Zelení / EFA, DE) pripomenul, že klíma a právny štát sú prioritami EÚ, a vyzval lídrov k tomu, aby nedovolili „pokrytecký kompromis na úkor klímy a demokracie.“

Predseda rozpočtového výboru Johan Van Overtveldt (ECR, BE) uviedol, že európske inštitúcie by sa mali usilovať o zníženie neistoty pre firmy a občanov v týchto ťažkých časoch: „Všetky inštitúcie sú vyzvané urobiť maximum pre to, aby zabránili inštitucionálnej blokáde. Táto blokáda by len spomalila oživenie hospodárstva a spoločnosti, “ povedal.

„Európska rada by mala začať pracovať,“ naliehala Margarida Marques (S&D, PT), spoluautorka stanoviska EP k dlhodobému rozpočtu. Zdôraznila dôležitosť toho, o čom sa diskutuje: „Fond obnovy je kľúčom k tomu, aby sa Európa dostala z krízy. Viacročný finančný rámec je kľúčom k budúcnosti budúcej generácie, “ vyhlásila.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices