Samit EU
Samit lídrov Európskej únie. PHOTO: © European Union.

Prvý samit EÚ s rúškami. Podávanie rúk vystriedalo ťukanie lakťami

BRUSEL / Za prísnych hygienických opatrení sa v piatok v Bruseli začal prvý samit lídrov Európskej únie v časoch pandémie. Podávanie rúk vystriedalo ťukanie lakťami. Všetci politici mali nasadené rúška, tak, ako ich vyzval predseda Európskej rady Charles Michel. Reportérka portálu Politico si však všimla, že lídri krajín V4 vrátane nášho premiéra si pri spoločnom rokovaní rúška zložili a podali si ruky.

Podotkla, že tak urobili v rozpore s bezpečnostnými odporúčaniami Rady Európskej únie, zameranými na minimalizáciu rizika prenosu nákazy medzi politikmi. Cieľom samitu je dohodnúť sa na fonde obnovy a na budúcom rozpočte. Samit potrvá do soboty. Mnohí pritom už vopred naznačovali, že rokovania budú náročné.

Kým zvyčajne prichádzajú najvyšší predstavitelia európskych krajín na únijné samity so zdvorilými úsmevmi v tvárach, tentoraz bolo odhadovanie ich nálady pred rokovaním o historicky najväčšom spoločnom balíku peňazí zložitejšie. Na výzvu predsedu Európskej rady Charlesa Michela totiž dorazili v rúškach, ktoré sa ihneď stali pre sociálne siete väčšou témou, než fond obnovy a budúcom sedemročnom rozpočte EÚ. Pozornosť vyvolali aj premiéri vyšehradských krajín – Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska -, ktorí pri svojom spoločnom rokovaní rúška nemali.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

Michel zvolal vrcholnú schôdzku hlavne kvôli hospodárskym následkom pandémie covidu-19, obavy z šírenia nákazy ho však prinútili výrazne obmedziť jej formát. Politici majú v inštrukciách dodržiavanie vzdialenosti 1,5 metra, žiadne potriasanie rukami a tiež práve nosenie rúšok. Zatiaľ čo napríklad taliansky premiér Giuseppe Conte či jeho grécky kolega Kyriakos Mitsotakis prišli v maskách s vlajkami svojich štátov, portugalský premiér António Costa na nej mal vedľa vlajočky aj svoje meno. Bruselský web Politico rúška obodovali podľa elegancie a najvyššie zaradil luxemburského premiéra Xaviera Bettela, ktorý prišiel ozdobený nápisom Moien! (Dobré ráno).

Pre prípad, že by niekto rúško nemal, priviezol Costa ako dar všetkým svojim kolegom sadu personalizovaných pokrývok tváre zabalených v škatuliach z portugalského korku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices